Кападокия – Земята на красивите коне

Прочетена: 48

Георги Сотиров

Кападокия е историческа област в Централен Анадол. Буквалният превод на името на този регион – Земята на красивите коне, определено не изчерпва причините, за да изминете 1400 км от България.

В Кападокия и околностите коне няма да срещнете, но първото, което ще научите, е, че по тези земи е предполагаемото родно място на Св. Георги, един от първите християнски светци.

По поречието на р. Къзълърмак (Червената река) преди 60 милиона години е станало едновременното избухване на двата вулкана Ерджийес и Хасандаг. Природата е изваяла чудни форми от изстиналата лава, а населяващите територията му издълбавали в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и църкви.

Кападокия има особено значение за християните. Счита се, че именно тук са живели едни от първите хора, посветени в християнската религия. За това говорят множеството запазени църкви на територията на скалния комплекс. Любознателните могат да преброят над 370 храма, издълбани в скалите, красиво изографисани, богато орнаментирани.

Комплексът от музеи на открито е с голямо историческо и културно значение и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако никога не сте летели с балон, то Кападокия е мястото, където можете за пръв път да изпитате това невероятно преживяване в небето. Безспорно емоцията е несравнима. Този вид атракция се провежда много рано сутрин – още преди изгрев слънце. Балоните – десетки, стотици, се понасят над скалните чудеса, а след полета, продължаващ около час, се предлага шампанско като в най-изискана авиокомпания.

От близо 800 м височина настава раят за фотографи и видео маниаци измежду 8-те до 20-те туристи (това е минималният и максималният брой хора в кошовете на различните балони). По време на полета могат да се заснемат уникални и невиждани другаде по света скални форми – пирамиди, гъби, комини, подземни градове. Някои от тях имат и своите имена – Скалният замък, Подземният град, Долината на гълъбите, долината Зелве, възвишението Ючхисар, панорамата край Гьореме, където на сравнително малка площ ще видите много скални църкви. Това е едно от онези места, които задължително трябва да посетите поне веднъж в живота си.

След Ючхисар – най-високата точка на Кападокия, „авиаторите” обръщат посоката на балоните, за да се види и най-голямото скално образувание в района. Добре се различават издълбаните в камъка църкви, както и жилищата на древните, много от които днес са домове на гълъби. От високото ясно се очертават и добре поддържаните лозови масиви.

След полета над красивата местност можете да направите нещо абсолютно противоположно – да разгледате един от двата най-известни и най-посещавани подземни градове.
Деринкую е най-дълбокият (около 8 подземни етажа), а другият – Каймаклъ, е най-широкият. Деринкую се счита за най-голямата забележителност от този вид в Турция. Според археолозите някога той е подслонявал до 20 000 души.

Ако има още нещо, с което Кападокия е известна и по света, то това са работилниците за обработка на глинени съдове. Грънчарското колело се върти от изгрев слънце и изпод умелите пръсти на майсторите се „раждат” вази, гърнета или купи, някои от тях изрисувани като истински шедьоври на приложното изкуство.

Местните хора използват рационално и богатите залежи на полускъпоценния камък оникс. Навсякъде в околността се предлагат накити, украсени с „черния красавец“.

Ако сте в Кападокия е задължително да отделите време, за да посетите и Юргюп – най-големия и най-добре развит град в региона, където някои от пещерите са превърнати в нощни заведения. Местните са изключително гостоприемни, а в Юргюп има доста бутикови хотели, в които можете да отседнете. Те също са издълбани в скалите. А цените са повече от поносими.

Какво още? Кападокия е споменавана даже в Библията. Ранните християни са се заселили по тези земи, за да изповядват религията си спокойно. А по долината Зелве правят впечатление издълбани множество църкви, жилища и дори една джамия, което доказва мирното съвместно съществуване на представителите на различни религии, живели там.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.08.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.