Шартр – град, пропит с духа на Средновековието

Прочетена: 41

Светослав Загорски

Париж е един от най-красивите градове в света, но все пак не е единствената дестинация във Франция, която си заслужава да се види. Близките населени места са не по-малко царствени и вълнуващи, като например Шартр, който ще Ви очарова с тишината и спокойствието си, със спретнатите си къщи и живописни пейзажи. Градът буквално е пропит с духа на Средновековието.
Шартр се намира в самото сърце на Франция, само на около 100 км от столицата. Той е префектура на департамент Йор е Лоар. Разположен е в долината Бос по протежението на североизточния склон на река Йор, поради което малко напомня на Венеция, само липсват многобройните гондоли.

Градът има
древно и богато минало.

Първоначалните заселници на тази територия били от племето карнути, но при норманските нашествия селището било почти напълно разрушено. След възстановяването му и по време на Средновековието то става административен център на Бос и играе важна роля в доста исторически събития. За кратък период от време градът минава под контрола на англичани и германци, но бързо се връща към френските си корени.

През Втората световна война Шартр е бомбардиран. Чрез тогавашния префект на Йор е Лоар – Жан Мулен, градът се превръща в символ на съпротивата. Мулен е сподвижник на генерал Дьо Гол. В Шартр е издигнат паметник в чест на Жан Мулен, а много от по-старите му жители все още помнят

знаменитата реч на генерал Дьо Гол,

произнесена на стълбите на днешната поща след победата във Втората световна война.

Въпреки нападенията и бомбардировките символът на града – величествената му катедрала, остава непокътнат. Това се дължи на американски войник, който не изпълнил нареждане да я разруши, понеже се предполагало, че в нея се крият немски части, което не се оказало истина. Така благодарение на смелостта му да не се подчини на заповед великолепният храм е запазен за следващите поколения.

Катедралата
„Нотр Дам дьо Шартр”

се издига на хълм над прекрасния център на града. Още през 1979 г. тя влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Има формата на латински кръст, като всяка нейна страна разполага с три огромни портала, богато украсени с декорации и скулптури. Разбира се, погледът на туристите се спира първо на двете й контрастни кули. Едната е 105-метрова обикновена пирамида, датираща от XII в. Другата е 115 метра и островръха, надстроена през XVI върху по-стара кула. И двете са пример за стила пламтяща готика. Те се извисяват над бледозеления покрив, докато навсякъде от външната страна има сложни подпорни арки – аркбутан. Катедралата е с много интересна история. Построена е през 876 г. по нареждане на краля на Франция Луи Втори. Под ръководството на Жофроа дьо Лев се изгражда римска базилика, която е разполагала с масивна крипта. През периода 1142 – 1150 г. започва работата по известния Кралски портал. През 1194 г. храмът е ударен от мълния, избухва огромен пожар, който засяга дори и близките постройки. Тогавашният епископ на града Ренодьо Моко казва, че огънят е знак от Богородица, която искала да й бъде построен по-нов молитвен дом. Той се заклел, че ще издигне най-високата катедрала в света. Така започва строежът на сегашния храм, който е сред най-посещаваните във Франция. Обектът е завършен и осветен на 24 октомври 1260 г. в присъствието на крал Луи IX. И днес той продължава да е седалище на епископа на Шартр и е спирка от поклонническия път на свети Яков, водещ до катедрала „Свети Яков” в Сантяго де Компостела.

Древното минало и историческият дух на града могат да бъдат усетени още по-добре и цялостно с разходка из павираните му улици, обрамчени с многобройни средновековни църкви и постройки, както и жилищни сгради, датиращи още от XVI век. Особен чар на Шартр придават тесните криволичещи улички, над които се издигат каменни фасади. Зад много от тях се крият живописни зелени дворове.

На изток от „Нотр Дам дьо Шартр” се намира старият квартал „Сент Андре“, където могат да се видят сгради с интересни детайли. Повечето датират XVIII век и са известни със своите врати, короновани със стъкло.

Имението Пикасиет

също привлича като магнит любителите на ексцентричната архитектура. Ремон Изидор посвещава целия си живот на украсяването на всяка повърхност и предмет от комплекса с парчета порцелан или стъкло. Крайният ефект е уникален.

Всъщност стъклото е запазена марка за Шартр и в града даже има Музей на витражите. Той се намира на първия етаж на стара дървена постройка. В него можете да се запознаете с невероятното изкуство на стъклописа от възникването му до днес. Този малък частен музей е единствен по рода си в Европа.

Друг любопитен обект е църквата „Сейнт Пиер”, която е била към едноименното бенедиктинско абатство. То е основано през XII в,, но се е помещавало извън града. В него са се пазили фини стъклени витрини, както и известният ансамбъл на Дванадесетте апостола, направен от емайл през 1547 г. от Леонард Лимосин. Днес те могат да се видят в

Музея на изящните
изкуства,

разположен в бившия епископски дворец, датиращ от началото на VXII в. Сградата се съревновава по красота със собствените си колекции. Изложбата обхваща творби от XVI до XX в. и включва произведения на Сурбаран и Сутина.

Интересен е и Музеят на восъка, който работи само през периода май – септември. В него има различни фигури и предмети, представящи събития от древността до наши дни. Най-голямо впечатление правят различните оръжия, използвани през вековете.

След обиколка на Шартр може да отдъхнете в някой от многото ресторанти и заведения, където е задължително да опитате палачинките, приготвяни от елда. Те се считат за местен специалитет и се предлагат с разнообразен пълнеж.

Ако посетите това френско градче между 11 април и края на септември, ще можете да видите как историческите сгради заблестяват през нощта. Причина за това е провежданият празник на светлината.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.10.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.