Бира от тиква? Има я и може да бъде еликсир за душата

Най-подходящото пиво за дните около Хелоуин

Прочетена: 61

Елица Илчева

Наближи ли ноември, някак естествено тиквата навлиза в живота ни. От една страна, защото навсякъде ухае на печена тиква, а от друга, защото оранжевите красавици в последните години стават неизменна част от интериора на магазини и заведения, за дните около Хелоуин. Днес, в златната епоха за малките пивоварни, ще ви представим тиквата в друго нейно измерение – луксозна крафт бира. Затова задръжте мисълта си върху аромата на печена тиква и си изберете някоя от напитките, които влизат в класацията за най-добро плодово пиво.

Punkuccino

Тя е създадена в пивоварна Elysian и завинаги може да промени вашето възприятие за сезонната напитка. Elysian Brewing Company съчетава деликатната комбинация от аромат на кафе и тиква, като ползва скъпото Stumptown Coffee Roasters. Ще поискате да отворите бутилката за свежа доза кофеин – на обяд, за да наситите жаждата си, и вечер, просто защото е толкова добра.
Brooklyn Brewery’s Post Road Pumpkin Ale

Ранните американски колонисти се нуждаели от нещо, което да се прибави към бирата им през есента, а в Новия свят имало много тикви. Затова казват, че американската бира от тиква звучи традиционно – почти като американския пай. Бруклинската пивоварна работи с ечемичен малц и стотици килограми тиква от сорта Dickinson във всяка партида. Тя е оранжева и изключително ароматна. Резултатът е подходящ за празнични ястия и десерти с маскарпоне.

Schlafly Beer’s Pumpkin Ale

Когато една съставка изпъква твърде много в бирата, тя не е хубава, твърдят експертите. Schlafly събира в Ale много съставки, всяка от които може да бъде доминираща, но пропорцията е такава, че те сякаш изненадващо се сливат в една от най-добрите марки на пивоварната. Тук интересна е технологията, при която тиквата се добавя в големи количества към готовото пиво, след което то се филтрира през подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Ale е нещо, което искате да пиете през цялата година, но не може, защото най-добрите неща идват и си отиват със сезоните. Ако сте уцелили и времето обаче, внимавайте с количеството, защото деликатният вкус подмамва, но това е 8-процентов алкохол.

Troegs Independent Brewing’s Master of Pumpkins

Има повече тиквени плантации в американския щат Пенсилвания, отколкото в която и да е държава – имайте предвид това, когато търсите най-доброто преживяване с бира от тиква. Едно от стопанствата е Strites ‘Orchard, което е само на няколко километра от пивоварната Troegs. Към изпечените на слънце красавици Troegs добавя щедро и подправки като канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче и френска мая. Няма как да опитате този еликсир на друго място, така че стигнете ли до там, потърсете бутилка от него на всяка цена.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.11.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.