MB&F създаде мечтата на автомобилния ентусиаст

Прочетена: 30

Елица Илчева

HM9 Flow е неконвенционален, добре изглеждащ, механично сложен и дизайнерски ориентиран от известния с безбройните си страсти Максимилиан Бюсер. Това е последното бижу на основаната от Макс компания MB&F – Maximilian Busser and Friends, която създава по един уникален часовник всяка година. Резултатът от поредното вдъхновение е

елегантен ретро-футуристичен модел,

който прилича на самолет или спортен автомобил – зависи какво предпочитате да видите, а може и нещо като ново часовникарско НЛО, което се носи на китката.

Всъщност HM9 Flow е девета версия на серията НМ и е почит и преклонение към ерата, в която търсенето на перфектна аеродинамика е област, където естетиката е от първостепенно значение. Това са 40-те и 50-те години на миналия век, които раждат някои от най-красивите машини, създавани от човека – Mercedes W196 Streamliner и самолета Buick Streamliner.

Часовникът напомня и на
рационален реактивен двигател,

стабилизиран от два аеродинамични капковидни купола, в които са монтирани двойни балансиращи колела. В центъра е третият корпус с вертикален дисплей, показващ само часове и минути. Тази иновация предполага, че можете да видите колко е часът, без да вдигате ръката си от волана.

Корпусът на това ювелирно изделие и изцяло от титан, в който са вградени прозорци от сапфир, за да се наблюдава работата на уникалния задвижващ механизъм. Работата му се осъществява с 301 части, ръчно навити с 45 часа резервно захранване. Вътремеханичното движение се регулира от два осцилатора, работещи при 18 000 вибрации на час.

Въпреки сложния си дизайн,
часовникът е водоустойчив до 30 метра,

благодарение на патентованото триизмерно уплътнение. Интересният елемент на механизма за ръчно навиване е включването на колела за двойно равновесие. Видими, тези джанти предлагат почти анимирано изживяване, защото самият механизъм се движи непрекъснато. MB&F се гордее и с компактните размери – 47 мм широк, 23 мм дебел и 57 мм дълъг.

Серията дебютира в две лимитирани издания от по 33 часовника всяка. Вариант „Въздух“ представлява типичен пилотен навигатор, а „шосейната“ версия е разчупена с розово позлатен корпус, напомнящ на ретро колите. Ръчно изплетената кожена каишка е захваната с титаниева сгъваема катарама. Цената е 168 хил. швейцарски франка.

Изобщо, производителят предлага бижу, към което трудно може да останете равнодушни, особено ако сте фенове на високите скорости.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.12.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.