Български филм впечатли журито на Московския кинофестивал

Прочетена: 11

Дни след световната си премиера в Москва българският филм „Кецове” вече може да се похвали с отличие. Той бе обявен за най-добър филм от конкурсната програма според Федерацията на руските киноклубове. Наградата „Бодлив поглед” бе присъдена от 8-членно международно жури. Критиката е впечатлена от оригиналния и реалистичен начин, по който „Кецове” отразява вълненията на младежката субкултура.
Любопитно е, че на връчването на наградите на 33-ия Московски филмов фестивал председателката на журито Джералдин Чаплин демонстративно се появи на сцената с официална черна рокля и… кецове. С тази необичайна комбинация тя показа отношението си към българската лента, за която се водели дълги спорове дали да не получи една от големите награди.
„Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Виж-те, дори аз съм с кецове – нося ги, защото харесвам вашия филм. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда – за съжаление те са само пет. Трябваше да спазим определен баланс. Нищо, следващия път, а дотогава аз ще бъда с кецове”, заяви Чаплин.
Все пак освен с приза „Бодлив поглед” филмът на младите режисьори Валери Йорданов и Иван Владимиров бе отличен и със специална награда от журито – Special mention.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.07.2011. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.