Традиционен декемврийски концерт на хор „Планинарска песен”

Прочетена: 315

Автор Наталия Новкова  ОП на КСБ – София

Всяка година през декември хор „Планинарска песен” провежда традиционния си концерт в зала „България”. Тази година залата е в ремонт и концертът ще се състои на 10 декември (събота) от 18 часа в кинотеатър „Освобождение” до Централна гара.
„Планинарска песен” е един от най-старите хорове в България. Основан е през 1959 г. от големия български диригент и композитор маестро Филип Аврамов, който е главен художествен ръководител на хора до 1997 г. След него диригенти са били Христо Тонев, Продан Проданов, а от шест години насам главен диригент на хора е маестро Иван Христов, който промени неговия облик, като включи в репертоара му различни жанрове.
„Един истински хор трябва да може да пее всичко, не само планинарски песни”, казва маестро Христов. С доста упоритост, търпение и майсторство, с общите усилия на диригент, хористи, корепетитор хорът запя така, че на първия концерт с новия тогава диригент публиката в зала „България” бе истински изненадана и щастлива да чуе новите класически, църковни и народни песни, изпълнени професионално, с чувство и патос.
Вече 52 години хорът възпява красотата на нашата родина и сее родолюбие и пат­риотизъм. Все още има хористи, които са в състава на хора от неговото създаване и въпреки преклонната възраст не могат да прекъснат връзката си с музиката и любовта към нея не секва. През годините численият състав на хора се е движел между 80 – 100 човека, като привързаността към музиката е обединила лица с различни професии – музиканти, юристи, доктори, инженери, строители.
Хорът си има доста почитатели не само в страната, но и в чужбина. През годините той е изнесъл стотици концерти и е имал международни изяви в почти всички европейски страни. С германския мъжки хор „Курт Шлосер” от Дрезден си разменя гостувания и през август 2012 г. хор „Планинарска песен” е поканен да изнесе концерт в Дрезден.
За 50-годишния юбилеен концерт на „Планинарска песен” бяха пристигнали гости от Гърция, Турция и Германия и бе затрогващо да слушаш чуждестранен хор да възпява на български език нашите родни красоти, да усещаш, че българската музика се харесва.
На концертите на хор „Планинарска песен” залите винаги са пълни, така че заповядайте на концерта на 10 декември от 18 часа в киносалон „Освобождение”. Ще изживеете приятни мигове с нашите песни и ще чуете солови изпълнения на видни столични строители, пеещи и оказващи материална подкрепа на хора от доста години.
Билети ще се продават и в деня на концерта на касите на киносалон „Освобождение”.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.11.2011. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.