European Space Expo в София

За откриването пристига Алесандро Бутиче – директор на „Информационни дейности“, ГД „Предприемачество и индустрия“ на ЕК

Прочетена: 413

 

Ренета Николова

 

От 16 до 24 май София ще бъде домакин на пътуваща изложба, която показва как космическите дейности и приложения имат пряко въздействие върху ежедневието на гражданите. Експозицията ще бъде открита на 16 май от Але­сандро Бутиче – директор на „Информационни дейности“ към Главна дирекция „Предприемачество и индустрия“ на ЕК, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас, и д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимостите“ към Столичната община. През септември м.г. Бутиче участва заедно с вицепрезидента на ЕК с ресор „Индустрия и предприемачество” Антонио Таяни на третия дискусионен форум, организиран от Камарата на строителите в България – „Строителството през 2014 г. Европейски перспективи и предизвикателства пред икономиката и строителната индустрия в контекста на новия програмен период 2014 – 2020 г.“.

Над 30 000 приложения разчитат на космическите технологии, които могат да допринесат за оптимизиране на транспорта, повишаване на ефективността в селското стопанство и рибарството, защита на околната среда и подобряване на сигурността. Входът за European Space Expo е свободен и цялата информация ще бъде представена на няколко езика.

След като успешно гостува на 19 европейски града през последните две години, сега изложбата ще се установи в София, на площад „Княз Александър Батенберг”. Посетители от всички възрасти могат да видят, докоснат и опитат широката гама от иновативни технологии и услуги, които Космосът им предлага. Чрез уникални интерактивни, образователни и забавни прояви изложението ще подчертае ползите от инвестициите в космическото пространство.

Благодарение на направените вложения във водещите европейски програми „Галилео“ и „Коперник“ (по-рано известни като GMES – Глобален мониторинг за околна среда и сигурност) гражданите на Европа ще се възползват от многото услуги и приложения, които създават пазарни възможности и помагат за откриване на нови работни места и икономически растеж.

Посредством „Галилео“ Европа придобива собствена авангардна спътникова навигационна система, която ще допринесе както за икономиката й, така и за ежедневието на европейските граждани.

Независими проучвания показват, че „Галилео” може да доведе до 90 млрд. евро ръст в европейската икономика в първите си 20 години.

Наред с „Галилео“ „Коперник“ използва данни, събрани от сателити, както и от базирани на Земята инструменти за измерване, които допринасят за по-доброто разбиране за климатичните промени и проблемите на околната среда, например чрез точното наблюдение състоянието на океаните или химичния състав на атмосферата. Тя също ще включва приложения за сигурност като тези при гранично наблюдение. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие световният пазар за търговски данни от наблюдение на Земята може да нарасне до 3 млрд. долара годишно. До 2017 г. се очаква „Коперник“ да върне ползи на стойност най-малко 4 до 10 пъти от необходимите инвестиции.

В момента европейската космическа промишленост струва 5,4 млрд. евро годишно и в нея е зает висококвалифициран персонал от над 31 000 души.

Чрез уникалните интерактивни, образователни и забавни прояви на European Space Expo ЕС подчертава многото ползи, които инвестициите в Космоса носят в ежедневието на гражданите на съюза.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.05.2014. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Един коментар по European Space Expo в София

  1. Къде точно е European Space Expo?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.