ОБЩИНИТЕ – големият партньор на българските строители – I част

Прочетена: 162

Георги Сотиров

Макар и да е сложно в трудни за държавата дни да се опитваш да напишеш няколко реда с приповдигнато настроение, все пак животът е даден, за да правиш и добри дела. Затова в навечерието на коледните празници, след като в 45 броя на в. „Строител“ сме ви представяли общините на България, си позволяваме да направим и кратка ретроспекция на това, което се е случило и е запомнено от хората именно като добро дело.

Разбира се, както твърди д-р Йорданка Стоева, председател на Общинския съвет в Шабла, нищо в нашата страна не става без строителите. Те изграждат водните цикли, пътната и подземната инфраструктура. Те санират училища и детски градини. Те даряват средства и труд за издигане на църкви, параклиси и възрожденски музеи.

Наследниците и последователите на Колю Фичето, на гениалния възрожденски архитект, строител, каменоделец и дърворезбар, създал емблематични за България храмове, обществени и жилищни сгради, мостове и други постройки по нашите земи и крайдунавските области на Румъния, имат своето право на равносметка. Прекрасно е, че днес можем да свържем тази равносметка с делата на първомайстора строител, с традицията и насоката, която Уста Колю Фичето посочи на поколенията след него. В два поредни броя ще направим ретроспекция на изминалата строителна година, която показва, че и общините, и строителите гледат в една посока.

1Земен

Кметът Димитър Сотиров: Ще построим ПСОВ и на Земенския манастир

И нещо, с което ще станем уникална община за цялата страна – ще изградим пречиствателна станция за отпадъчни води на Земенския манастир – емблемата на нашата община. До него сме направили хубав път. В тази министанция ще заустим и отпадъчните води на намиращите се наблизо десетина къщи.

Основното в подхода ми като кмет е било да съм близо до хората, сред тях, да имам възможност да чувам техните проблеми, да ги разбирам и според силите си – да ги решавам. По професия съм учител – 26 години съм бил в тази професия, 8 от които и директор на Земенската гимназия. Познавам хората. Едни са били родители на мои ученици, други са мои възпитаници, трети вече са деца на мои ученици. Това е основното, което ме определя като личност, като учител, като кмет.

2Етрополе

Кметът Димитър Димитров: Използваме всяка възможност да подобрим инфраструктурата

Инфраструктурата на общината е предизвикателство, пред което етрополци се изправят ежедневно. Пътищата са в лошо състояние, а за нас са жизненоважни. Много от хората ни пътуват всеки ден и са принудени да се справят някак с тази, меко казано, неприятна ситуация.

Как можем да покажем, че тук са мястото и хората за развитие на икономиката, когато няма качествени пътища?

Как производството на фирмите в общината да достигне до потребителите извън нея? Една от главните цели в моя мандат е да използваме всяка възможност да подобрим инфраструктурата. Длъжни сме с наши сили в кратки срокове да оправим общинските пътища и улици, а с помощта на държавата да реновираме и републиканската мрежа – до Правец и до съставните села в Средногорието.

Всичко казано дотук е в посока създаване на добро име, облагородяване на туризма, подобряване на икономическото състояние на града. Ще развиваме силните си страни. Останалото – решаването на нетърпящите отлагане проблеми на общината, става обща грижа – и на кметската администрация, и на нашите съграждани. Заедно ще успеем.

3Трявна

Кметът Дончо Захариев: Решаването на проблемите по водния цикъл ще рефлектира положително и върху туризма 

Първо, ще променим коренно визията в центъра, второ – ще направим дългата подпорна стена на реката и ще оформим крайречна ивица за рекреация, и трето – с новите пазарни места ще решим проблемите на търговците – производители на селскостопански и други стоки. А това строителство ще стане в близост до родната къща на революционера Ангел Кънчев, за когото мнозина българи смятат, че е роден в Русе. В съседство с нея се намира обновената Попангелова къща, в която е пребивавал Апостола на свободата. Един нов паметник на Левски, за какъвто мечтаем, именно на това място би бил нашата днешна признателност към великото дело на големия българин.

Ще спомена и за наследството на Тревненската школа, което е в четири основни направления – изобразително изкуство, художествена дърворезба, интериорен дизайн и иконопис. Художествената школа започва съществуването си още през първите десетилетия на XVIII век. Нейните представители са толкова много, че с основание може да се каже – това е школа на цялото селище, с всички негови жители. Най-известните ни иконописци са фамилиите Витановци, Даскаловци, Захариевци и Каракънчевци. Със своите произведения тревненските майстори и днес разнасят славата на старите майстори с участията си в изложби по европейски и световни галерии.

4Кричим

Кметът Атанас Калчев: Енергийната ефективност не е непознато понятие

Чувствително подобрихме материалната база на нашите училища и детските градини и сега те са едни истински функционални и добре изглеждащи дворци на знанието. Доволни са и педагозите, и децата, и родителите на учениците. В началното училище „Св. св. Кирил и Методий” е внедрена система за автоматично регулиране на топлинната мощност на котелната инсталация, изграден е газопровод. В училище „Васил Левски” добре работи същата система, а в детската градина има слънчева инсталация за подгряване на до 1000 л вода, с което значително намалихме консумацията на електрическа енергия. За това способстват и новите съвременни осветителни тела и някои други осъществени идеи при санирането на сградите. С други думи, енергийната ефективност не е непознато понятие за община Кричим.

5Георги Дамяново

Кметът Цветелина Александрова: Активно работим и в духовната сфера

Нашият Лопушански манастир „Св. Йоан Кръстител”, който е на метри от общинския център, е обявен за паметник на културата с национално значение. През 1856 г. там се изгражда четирилицевата чешма, изпъстрена с релефи. Строителството на големия храм е започнало на 21 април 1859 г. с голямо тържество. От външната му страна, както и на входната порта, са изобразени хора, фантастични животни и други фигури. Образите на Св. Богородица и Исус Христос са рисувани от Станислав Доспевски през 1863 г., а останалите икони в иконостаса и храма са от брат му Николай Доспевски. Пребиваващите в манастира богомолци и гости могат да посетят и другите църкви и исторически и природни дадености в Лопушанското поречие.

6Копривщица

Кметът Генчо Герданов: Атмосферата на българския дух в нашия град е неповторима

От изток и запад, от север и юг – отвсякъде идват хора, за да слушат нашите автентични народни песни, да видят неповторимите хора и танци, националните ни носии, традициите, занаятите, за да се потопят в атмосферата на българския дух. Състави от цялата страна доказват своята любов към непреходните ни родни ценности, а в дните на нашия фестивал в града се събират 400 хил. души. Това е и предизвикателство пред мен като кмет – представете си какъв ангажимент е изхранването, настаняването, осигуряването на необходимите услуги и грижи за населението и гостите.

7Петрич

Инж. Минка Салагьорова, зам.- кмет: Ремонтът на пътищата рефлектира върху туризма

Рупите са едно богатство за страната ни, а за общината – и знак за принадлежност. Те като даденост и като местност са свързани с името на баба Ванга. Имаме големи възможности за развитие в туристически план. Поради това предприехме няколко конкретни дейности. На първо място е ремонтът на шосето при подхода към местността, което АПИ извърши. С нашия бюджет ще ремонтираме самия път, като на едно място той ще бъде и разширен, защото сега там има конфликтна точка, където често се създават предпоставки за автопроизшествия.

 

8Ковачевци

Кметът Васил Станимиров: Стремежът ни е към икономически успешно и устойчиво развитие

По програмите за трансграничното сътрудничество разработихме три проекта. Хлебната къща е един от тях, съвместно с гр. Лесковац от Република Сърбия. За младите хора разработихме общата идея между нас, община Самоков и сръбския Димитровград. Консултираме съседите да реновираме заедно и после да използваме по нов начин детския екокомплекс, но въпросът е да намерим съответната огледална по отношение на сроден проблем община.

Държа да подчертая, че нашият район има определени дадености за развитие на еко и културния туризъм и други алтернативни форми. Можем да привличаме интереса на туристите със своя богат архитектурен облик, историята си, съхранените автентични следи от Античността и Средновековието. Ковачевци притежава база за икономически успешно и устойчиво развитие на краткотрайния отдих на хората и това вече се оценява от предприемачите.

В медиите и сред хората битува схващането, че не е необходимо малките селища да имат нови игрища, че било излишен разход на европейски пари. Това е много спорен въпрос, а аз категорично съм на противното мнение. Първо – нещо е построено, т.е. и в малките населени места живеят хора. Второ – така намалява миграцията на младите към големите градове. Трето – здрав дух в здраво тяло. Четвърто – поддръжката и опазването на спортните обекти създадоха четири работни места. За малките общини и едно такова място е плюс. Това е битът на едно семейство.

9Горна Малина

Кметът инж. Ангел Жиланов: Непрекъснато печелим различни европроекти

По отношение на икономиката имаме два въпроса, които са много съществени и са на дневен ред за администрацията. Единият е свързан с развитието на туристическия бизнес. Това е едно от главните направления, по които ще работим занапред. Преди 5 – 6 години в общината нямаше нито едно място за подслоняване, а вече са регистрирани 120 легла в къщи за гости и в хидропарк „Вятърните мелници”. До края на мандата предвиждам този бизнес да предложи над 600 легла – вече и в новопостроен хотел и други къщи за посетители.

Ще спомена и добрата работа на екипа от къщата музей на големия писател Елин Пелин, която се намира в Байлово – родното му село. Чрез нашия Съюз на читалищата спечелихме малки европроекти – за допълнителен книжен фонд, за ремонти, компютърни конфигурации и т.н.

10Тетевен

Кметът д-р Мадлена Бояджиева: Подготвяме редица инфраструктурни проект

В моята програма за управление през мандата са заложени реалистични задачи, които могат да бъдат осъществени и които ще решат голяма част от проблемите на общината и на хората. Тя е конкретна, с определени срокове за всяка една цел, което дава възможност за отчетност. Не е свързана само с инвестиционни намерения, а и с конкретни дейности, които изискват не толкова финансови средства, колкото организация, мотивиране на хората, използване на интелектуалния и културен потенциал на жителите, техния местен патриотизъм.

За да има развитие районът, е необходима добра инфраструктура. На територията на Тетевен има изградени около 70 км общинска пътна мрежа. Дължината не е никак малка и състоянието не е добро. Включили сме в инвестиционната си програма за 2016 г. дейности за обновяване на общински пътища и улична мрежа. В момента се работи по част от обектите. Предвидени са и ремонти на мостови съоръжения, отводнителни канавки, пътна и тротоарна настилка в почти всички населени места.

11Чирпан

Зам.-кметът Стайко Генов: Нашият потенциал е в развитието на поклонническия и винения туризъм

Ще започна със строителството на Центъра от семеен тип за деца сираци или такива в неравностойно положение, който стана особено привлекателен с условията, които предлага за отглеждане и възпитание на малчуганите.

Нямаме даденостите на морските общини или тези с възможности за ски спорт или балнеологични услуги. Нашият потенциал е в развитието на поклонническия и винения туризъм и това не е никак малко. Най-старият манастир в Европа, който се намира до с. Златна ливада, е на неколкостотин метра от автомагистрала „Марица”, а самото село стана известно с традиционния си събор, провеждащ се на територията на божията обител.

За развитието на винопроизводството и строителството на обособени предприятия вече стана дума. Климатът и земята ни предполагат и производство на различни, често уникални сортове грозде, сега ситуирани около новопостроени изби.

12Белица

Кметът Радослав Ревански: Работим по пътни проекти за 4 млн. евро 

Няма спор, че младите хора са бъдещето на нашата държава, и аз съм убеден, че община Белица може да се представи достойно с най-добрите си страни пред България и пред света. Аз съм млад човек. Обичам родината си и родното си място. Мечтая да видя Белица като модерна и европейска община, хората да имат достоен живот и да са сплотени. Затова използвам цялата палитра от управленски възможности и кандидатстваме по европейски програми, за да вкараме свежи инвестиции в общината.

Основната ми задача е повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на работни места, привличане на инвеститорски интерес и приобщаване на човешкия ресурс за съвместна работа на местно, регионално, национално и международно ниво.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.12.2016. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.