„ИЗГРЕВ“ – зеленият оазис на столицата

Кметът инж. Цветомир Жеков: Започваме строителството на храм на Пимен Зографски през пролетта

Прочетена: 218

Георги Сотиров

Инж. Цветомир Жеков е интересен събеседник. Дали защото висшето му образование е свързано с технология и управление на транспорта, или защото има магистратура по работа с администрацията, но той е готов да отговаря на всякакви въпроси. Разбира се, в това снежно време проблемите на пътната инфраструктура са приоритетни. Инж. Жеков е кмет на около 40 хил. софиянци, които обитават една от престижните зони на града.

Район „Изгрев” е привлекателен. Освен добре обособена жилищна зона, в него е интензивно развита зелената система. Затова нашият разговор започна именно с тази тема.

„Изгрев” е известен и като територия на интелектуалците – писатели, поети, художници, музиканти, журналисти. В този смисъл културата и образованието имат своите традиции и днес те също са сред важните приоритети на кметската администрация. Добри думи могат да се кажат за работата на двете читалища – „Николай Хайтов” и „Добри Чинтулов”, които са истински духовни средища с интересни изяви и богати библиотеки.

В района се строи при строгото съблюдаване на подробните устройствени планове. Тук са едни от най-високите сгради в България. Има и широки улици, и удобни и поддържани тротоари.

На чаша планински чай в един от най-мразовитите дни на януари разговорът ни с инж. Жеков протича леко, често прекъсван от телефони и секретарката му. Какво да се прави, той е кмет на 40 хил. души и задачите за него и администрацията му не свършват.

Кметът инж. Цветомир Жеков: Започваме строителството на храм на Пимен Зографски през пролетта

Здравейте, инж. Жеков, радвам се, че в това натоварено с ангажименти за управленците зимно време успяхте да намерите време и за читателите на в. „Строител”.
Вие сам знаете, че за в. „Строител” моето работно време е без значение.

Екипът ни оценява това. Как бихте характеризирал район „Изгрев” с няколко думи?
За мен „Изгрев” е най-хубавият район в София, и то по много показатели. За природните дадености няма какво да говорим – и Борисовата градина, и Ловният парк са на наша територия. Но територията ни е много комуникативна. Две метростанции обслужват нашите съграждани, а самото им място спомага те да са удобни за живеещите във всички квартали, които формират районната администрация. По отношение на пътната инфраструктура – бул. „Цариградско шосе” е от едната страна, бул. „Г. М. Димитров”- от друга, до нас са бул. „Симеоновско шосе” и квадратът се затваря от „Алея Яворов”. Това са основни булеварди на мегаполиса, които оформят район „Изгрев”.

14 посолства и сгради на редица национални и международни институции се намират тук.
И това също е част от отликите между нашия район и останалите в столицата. Обществените сгради и значимите институции създават наистина характерен облик. Това са Парк-хотел „Москва”, Световният търговски център „Интерпред”, Националната следствена служба, СДВР – КАТ, ­ЦИНТИ, Телевизионната кула, Институтът по микробиология на БАН, Националният спортен комплекс „Диана”, Многопрофилната болница „Св. Наум”, автогара „Юг”, Бизнес център „Литекс Тауер”. И разбира се, 14-те посолства на страни от четири континента.

Наскоро имахте работна среща с новия японски посланик. Какво беше обсъдено по време на разговорите?
Да, с посланика на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака споделихме, че ни свързва общ символ – изгревът, който е вплетен в името на нашия район и също така и в определението на Япония като Страната на изгряващото слънце. Разбира се, потвърдихме общото желание да изпълним със съдържание тази символика. Посланик Яманака беше впечатлен от многобройните училища с различен профил в района и прояви специален интерес към Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ от гледна точка и на своята предишна дейност като първи зам.-министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония.
Посланик Шиничи Яманака изтъкна отличните си впечатления от модерната динамика в развитието на София и по-специално – нейния район „Изгрев“, от забележителностите и богатите културно-исторически традиции. Като спомен от тази среща подарихме на посланик Яманака литография от съвременен български художник, като го информирахме, че в „Изгрев“ през десетилетията са творили имена със световна слава в изобразителното изкуство.
Предстои среща на японския посланик с учениците и ръководството на гимназия „Джон Атанасов” и това вероятно ще бъде от взаимна полза. Известно е, че източната страна е световен лидер в компютърните технологии. Гимназията е държавно училище, но съгласно новия Закон за предучилищното и училищно образование вече е под наша юрисдикция. Сградата е санирана, с хубава дограма и въобще – цялостно, което строителите извършиха. Същото впрочем можем да кажем и за другите здания от нашата образователна инфраструктура – останалите училища и детските градини. В някои от тях реновирането предстои, но стремежът ни е навсякъде 100% да приложим мерките за енергийна ефективност. В това направление сме кандидатствали за дофинансиране от Националния доверителен екофонд. Акцентираме и върху заобикалящите училищата и детските градини терени – благоустрояване, реновиране на дворните площи и т.н.

Какви нови инвестиционни намерения да очакват живеещите тук?
Идеите в това направление са сериозна част от моята управленска програма, с която се явих пред хората на изборите. Става дума за подобряване състоянието на вътрешнокварталните улици, уличното осветление и междублоковите пространства. Това е от голямо значение за бита на хората и те все по-осезаемо ще го усещат. Защото те там реално живеят – отглеждат децата си, възрастните се разхождат и отдъхват. С други думи – в кварталните пространства чрез градинки, пейки, беседки и прочие се осъществяват социалните контакти и аз искам хората ни там да канят своите гости, възрастни родители, баби и дядовци. Не че сега е лошо. Напротив. Живеещите пазят, ние помагаме. Но живеем в XXI в., а и дипломатите от посолствата са постоянно сред хората.
От 2013 г. съм назначен от СО за кмет и работих половин мандат, а след това спечелих изборите. Това задължава. За двете години преди изборите хората усетиха, че управлението на района е различно. Поетапно започнахме да сменяме уличното осветление и това между блоковете с енергоефективни системи. Районът стана по-осветен, а разходите за електричеството намаляха. Тази мярка се прилага в цяла София и няма как да не се отдаде заслуженото на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния екип.
Чистотата също е сред приоритетите ми, както и непрекъснатата грижа за озеленяването на района. За целта сформирах малък екип работници, които ежедневно са на терен – в междублоковите пространства, на детските площадки, на трите спортни съоръжения. Те засаждат растения, подрязват розовите храсти, през лятото се грижат за поливането на зелените площи и т.н. В градинката при КАТ изградихме фитнес на открито. Там ще построим и новия ни Божи храм.

Гражданите от район „Изгрев” особено радушно приеха Вашата идея за строителството на този храм на името на Пимен Зографски.
Да, така е. В момента подготвяме доклад до СО за преотстъпване правото на строеж. Теренът, където искаме да развием това Богуугодно строителство, е публична общинска собственост и е необходимо да се отстъпи правото на строеж на църковното настоятелство. Проектът е почти завършен, има доработки в частта „геодезия” и в момента текат регистрации в дирекциите на голямата община и на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Съвсем скоро ще открием и дарителска сметка. Надявам се, че същинското строителство на храма ще започне през пролетта.
Градинката при КАТ постепенно ще се превърне в нов столичен център на културата, където имаме сцена на открито и фитнес уреди. По тази линия на разсъждения трябва да спомена и утвърждаването на района като средище за живот и творчество на много известни творци. Тук са къщите на художниците Константин Щъркелов и Ненко Балкански, чийто дом реставрирахме. Сега там функционира още едно културно средище – Къща за литература и превод, която развива особено интересна дейност. Работи се и по т.нар. резидентска програма, която предоставя възможност чуждестранни автори да пребивават и творят на наша територия за по месец-два. Там са и жилищните сгради с ателиета, свързани с художниците Илия Петров и Никола Мирчев. В „Изгрев” е и гробът на Петър Дънов, една от най-ярките личности в българската история и духовна култура.
Специално искам да разкажа за галерията-музей „Дечко Узунов”. Двуетажната постройка в двора на къщата на твореца е отворена за безплатни посещения всеки ден без понеделник и вторник. Ателието на художника напълно е запазило атмосферата, в която е творил. Галерията притежава над 13 хил. творби – маслена живопис, акварели, рисунки, проекти и скици на световноизвестния български художник. Картините са дарени на Столичната община от наследниците му – художниците Христо Нейков, Атанас Нейков, Елена Вълчанова и Пеню Вълчанов. Ние се грижим за самата постройка.

Транспортната инфраструктура в „Изгрев” е добра. Но автомобилите стават все повече и повече. Как се справяте с паркирането?

Паркирането е проблем на столичния град и няма защо да си зариваме главите в… снега. С приетите ПУП на кварталите, в „Дианабад” по-специално, на дневен ред е изграждането на уширения, т.нар. джобове за паркиране. Тук подхождаме изключително внимателно, защото хората не са на едно мнение. Едните искат широк тротоар, другите – да паркират колите си. Но търсим и намираме консенсус.

Проблемен е теренът около жп гара Пионер, 20-ина декара, върху които е предвидено да се изгради спортно-атракционна зона. Към днешна дата развитие на идеята няма. Плановете за тази територия засягат и част от Борисовата градина. Голямата цел е в основния градски парк да не се секат дървета и да няма каквото и да било строителство, а това, което е даденост вече десетки години – да бъде изведено извън територията му.

Засаждаме нови растителни видове, облагородяваме околната среда. В рамките на столицата районът е втори по екологичен показател „ниво на озелененост” – 70 кв. м на жител, след район „Витоша”, но това е разбираемо. Все пак те имат планина.

Имаше идея от жп гара Пионер до Четвърти километър да се изгради велотрасе върху призмата на бившата вече жп линия.

Това трасе е собственост на НК „Железопътна инфраструктура“, респективно на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. С министър Ивайло Московски няколко пъти разговаряхме за идеята, той е „за”, но засега проектът не е на дневен ред за съжаление.

И същевременно районът е с подчертана социална дейност?

На територията на района се намират три жилищни квартала: „Изток” с 18 хил. жители, „Изгрев” с 5000 жители и „Дианабад” със 17 хил. жители. Ние сме отговорни за всички тях. Само ще спомена, че в нашия район е основаната през 1938 г. MБАЛ „Св. Наум” – една от най-старите болници в областта на неврологията и психиатрията. Благодарение на непрекъснатия стремеж към усъвършенстване сега тя е модерен център за профилактика, лечение и рехабилитация на широк кръг неврологични и психиатрични заболявания. С акад. проф.д-р Иван Миланов, д.м.н., който е директор на Университетската болница, поддържаме добри делови контакти, помагаме хората да се чувстват добре и уютно до излекуването им.

Какви са Вашите амбиции до края на мандата?

На първо място искам да изпълним всичко онова, с което спечелих кметския мандат на изборите през 2015 г. Моят екип е новаторски настроен, открити сме за нови идеи и всичко онова, което гражданите допълнително предложат, ще бъде дискутирано и изпълнено.
Едно искам добре да се знае – моят работен ден не е в кабинета ми. Ежедневно съм сред хората – в училищата, на срещи с различни управленци, с екипите по почистването на района. Кметът трябва да бъде при хората, това е моето кредо.

В заключение – продължават ли Вашите контакти с КСБ?

Те не са прекъсвали. Използвам Вашата трибуна, за да честитя на новия председател на Камарата, инж. Николай Станков, признанието на строителния бранш и да пожелая на българските строители безснежно време и здраве. Хората високо оцениха жеста на КСБ да построи безвъзмездно 11 къщи за пострадалите от жп инцидента жители на община Хитрино.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.01.2017. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *