„СЛАТИНА“ – позната и с най-старата къща на територията на Югоизточна Европа

Кметът Наталия Стоянова: Без строителния бранш и ден не минава

Прочетена: 159

Георги Сотиров

Археологическите проучвания показват, че по слатинските земи на София са живеели мъдри строители. Те обитавали по-малки или по-големи правоъгълни до трапецовидни къщи, разположени една до друга. По данни от разкопките в североизточната част на селището е открита и най-старата къща на територията на Югоизточна Европа, която представлява изключително добре запазена двуделна постройка.

С течение на времето много културни напластявания от праисторически селища на територията на сегашния столичен град са унищожени. Останала е само малка част от най-старото селище Слатина, което доказва, че от всички европейски столици София има най-дълбоки корени в миналото и че от тях се заражда една от най-старите европейски цивилизации.

За настоящата история на района с население към 75 000 души разговаряме в един мразовит ден на чаша чай с кмета Наталия Стоянова. Интересен и ерудиран събеседник, който е убеден, че за строителите винаги ще има работа. Защото исконното кредо на българина е да построи дом за семейството си. „Къща или апартамент, все едно”, засмиваме се и двамата.

Кметът Наталия Стоянова: Без строителния бранш и ден не минава

Г-жо Стоянова, каква е Вашата програма за развитието на района и основно в частта „Инфраструктура”.

През миналата година стартира реконструкцията на два от големите пътни обекти в района. Единият е в кв. „Редута” – улиците „Атанас Узунов“ и „Велчо Атанасов“, които свързват жп гара Подуяне с нашите квартали „Гео Милев” и „Христо Смирненски”. Засега е рехабилитирано само част от това трасе. С идването на строителното време през 2017 г. работата ще продължи – и с подземната инфраструктура, и с тротоарите и околното пространство.

Другият обект е на „Шипченски проход”, един от знаковите булеварди на столичния град. И тази зима според метеорологичните условия се работи по подмяната на ВиК системите. Тук ще бъде обновено и трамвайното трасе.

Имаме още залегнали и одобрени намерения за ремонти и рехабилитация на други улици. Сега текат различни процедури по Закона за обществените поръчки за „Н. Коперник” и за други вътрешноквартални улици, включително и за ул. „Хемус”, която е зад Sky City Mall и на гърба на бившия завод „Електроника”. Трябва да подчертая, че това е една особено актуална част от „Слатина”. В обособени терени се развиват IT технологии, има много и модерни офиси, където се упражняват напредничави професии, и младите хора, които работят в тях, имат нужда също така от модерна инфраструктура.

Казано по-друг начин, бившият завод „Електроника” продължава развитието си в съвременни условия, с нов мениджмънт, с ново строителство?

Точно така. Факт е, че новото строителство предполага потенциални ползватели и икономически интерес. Информацията, с която разполагам, е, че се водят преговори със световна IT компания, която има интерес да наеме площи за разширяване на бизнеса си в тази зона. Известно е, че продуктите в IT сектора са с висока добавена стойност. Осъществяването на сделката с тази компания ще бъде още един плюс за район „Слатина” – развитието на новите технологии ще осигури по-високи заплати на заетите в този бизнес, и разбира се, допълнителни данъци в Столичната община. И не само – това ще рефлектира върху много хора от малкия бизнес – магазинчета и кафенета около района, прилежащите тротоари, малки зелени площи и прочие.

Строителството не се изчерпва само с новите бизнес сгради?

Не се изчерпва, въпреки че това най-добре се забелязва от хората. Те много бързо забравят някаква къща отпреди 60 години, след като на нейно място започне да се откроява нов красив функционален обект, изпълнен в съответствие с всички изисквания за енергийна ефективност, с подземни гаражи и т.н.

Искам да обърна внимание и на реновирането като сериозен елемент от работата на строителните фирми. В конкретния случай визирам големия ремонт на прочутата столична, а и наша спортна зала „Фестивална”, който започна преди три месеца. Майсторите сега са съсредоточили усилията си вътре в залата, предвид зимата. Като се запролети, ще бъде обновено и околното пространство – с местата за паркиране. Когато изпълнителите приключат, тази емблема на София от близкото минало ще започне отново да грее със собствена светлина – и като архитектурно-строително постижение, и като възможности за организиране на различни състезания и тренировки, а и като вариант в нея да се провеждат разнообразни обществени мероприятия.

Това значи и повече средства, които могат да се генерират и за спорта, и за различни социални дейности.

С църквата и с големия парк „Гео Милев” районът там ще стане много красив?

И не само… Всеки софиянец трябва да дойде, за да види едно много любопитно кътче, парка „Берлинска стена” – точно около Божия храм. С други думи, всеки софиянец би си пожелал да има жилище в „Слатина” като място с удобна среда за живеене, бизнес и отдих.

Нашият район категорично отговаря на това определение с функционалното развитие на жилищното строителство, с многото и модерни икономически дейности, както и с прекрасните си паркове и други зони за отдих, с които се гордеем. Паркът „Гео Милев” е един истински зелен оазис в големия столичен град. Сега е зима, всичко е бяло, но напролет…

„Слатина” е район на млади и предприемчиви хора и сигурно няма да сбъркам, ако кажа, че от 72 хиляди от последното преброяване през 2011 г. вече населението гони цифрата 75 000.

Съгласна съм напълно. Независимо от развитието на производства от модерните технологии нашият район се оформи предимно като терен за живеене. С нови функционални жилищни комплекси, с различни структурни обеми, където освен апартаменти има ситуирани офиси от обслужващата сфера – салони за красота, кафенета и т.н. И като добавим към това прекрасно реализираната инфраструктура, картинката става ясна… Хората търсят жилища в „Слатина”. Впрочем, дали можете да си представите, че ние сме единствените в столицата, които имат всякакъв вид транспорт, с изключение на морския… Но имаме езеро и река. Обичайните трамваи, тролейбуси и автобуси, метро и летище. Какво повече му трябва на човек наистина?

Подсещате ме да приземим малко разговора – зима е. Как се движи градският транспорт от жп гара Подуяне нагоре към кв. „Редута“?

Градският транспорт няма проблеми в цяла София и нашите съграждани добре оценяват грижата на Столичната община. Това се отнася и за нашия район, независимо от факта че имаме и стръмни улици. Около някои от тях има и строежи, но ние работим в синхрон с фирмите от брашна и те в никакъв случай не ни създават проблеми при зимното почистване. Напротив, при необходимост помагат с техника.

Малките вътрешноквартални улици при този снеговалеж няма как да се почистят, но проблемите, свързани с придвижването на гражданите, постоянно са на дневен ред в нашата администрация.  Иначе машините на снегопочистващата фирма, с която работим вече трета година, са на местата си и се стараят „да ловят” снежинките, но тази зима снегът май ни дойде в повече…

Безспорно е, че да се управлява един голям район със своите към 75 000 души, е нещо наистина сложно. Иска ми се държавата да има повече пари, с които да разполагат големите райони като нас. Радващото е, че като разбиране за проблемите на хората, като начин на мислене ние все повече се доближаваме до оптималното, но нещата трябва да стават и по-бързо, и по-добре. Примери има.

Искам да има повече обеми – на детски площадки в района, на асфалтирани или реновирани вътрешноквартални улици, а и самите хората да са съпричастни към средата, в която живеят. Защото управлението на дадена административна единица, финансирането й и хора, които живеят там, са едно цяло. Затова няма как нещо да се случи и гражданите да не знаят или да не участват в него.

Интересно разсъждавате. Ако обаче се пренесем надолу, към аерогарата и граничещият с летището кв. „Христо Ботев”…

Ами, ще продължа с разсъжденията си, защото аз съм кмет и на този квартал. А той посредством летище София е и входната врата на България. Жилищният район има своите особености – и като инфраструктура, и като население. Там има сериозни планове да бъде изградена източната тангента на мегаполиса като основна част от плановете на Столичната община за решаване на подходите към и от центъра на големия град.

Хората от този квартал живеят относително спокойно. Нямат повече проблеми от всякакво естество спрямо другите квартали на „Слатина”. Но като входна врата на София определено има още какво да се желае. Участваме в реализацията на редица малки проекти, които ще подобрят визията на квартала, а и ще създадат по-добри условия за живот на местните. Един много тежък проблем е, че свободните терени около квартала и по протежението на оградата на аерогарата се използват неконтролирано за изхвърляне на боклук, който, забележете, не се произвежда от съкварталците. Просто камионът пристига и вместо да пропътува още десетина километра до регламентираното сметище, обръща коша и изтърсва отпадъците…

Все пак това население има нужда и от проекти в социалната сфера.

Напролет стартираме със строителството на няколко детски площадки и на една спортна. Най-смелият ни проект обаче е изграждането на нова детска градина, за която търсим европейско финансиране.

Асфалтираме и вътрешните улици – нещо, което не беше правено в последните десетилетия, а не можеш да изискваш от хората, без да дадеш.

В този порядък е добре да спомена, че с европейско финансиране разработихме проекти и в социалната сфера. Чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ обособихме Център за интегрирани грижи – с достъпна среда, който се радва на одобрението на малки и големи хора с различен вид увреждания. На пръв поглед – частен случай, но ако човек се замисли, ще види, че за Столичната община и за район „Слатина” няма малки или големи проблеми. Щом са свързани с бита на хората, те са важни. Поне моето разбиране е такова.

Пред аерогарата се разви един неповторим като архитектура и строителни постижения логистичен, медиен и IT парк.

Подкрепяме всяка инвестиция в този наистина блестящ център на нова София, където, забележете, работят предимно млади хора, част от които живеят в „Слатина”. Има нещо много симпатично в този факт, не намирате ли?

Симпатичното е и в това, че граничите с район „Искър” и с неговите квартали, които постепенно забравят старата си слава на източна промишлена зона на София, превръщайки се също в територия на модерни производства…

Можем да продължим тези съпоставки с това, че срещу нашата спортна зала „Арена Армеец” е и новият „София Тех Парк”…

…където работят и ще работят възпитаници и на заведенията от Вашата образователна инфраструктура.

А сигурно сте обърнали внимание как изглежда сградата на Института за чуждестранни студенти (ИЧС). Сега на дневен ред е реновирането на околното пространство около ИЧС и неговото общежитие, за да се обособи още една красива зелена площ. В района имаме 8 детски градини и 8 училища. През миналата година направихме ремонти на покриви, сменихме дограми, конструктивно укрепихме две детски градини и прочие. Обновихме и към 40 детски площадки. В началото на пролетта ще ги освежим с нова боя там, където е необходимо, за да грейнат свежи за радост на малки и големи. Изградихме и нови 4 детски площадки на места, където съоръженията вече бяха много остарели.

През 2017 г. сме предвидили ново строителство на поне още 10 нови, като една от тях специално ще бъде за деца с увреждания, а друга – по инициатива на известни български музиканти, ще бъде „музикална” – катерушките и другите съоръжения ще бъдат под формата на музикални инструменти.

Предстои интересна реконструкция и строителство на т.нар. английски дворове в нашето 93-то средно училище, където ще подменим и електрическата инсталация. В 138-о училище на дневен ред е смяната на ОВ инсталациите с енергийно ефективни системи. Както виждате, без строителния бранш и ден не минава. Нещо повече, с тяхна помощ ще направим и външен асансьор в 23-то училище. Впрочем, такива съоръжения трябва да има всяко школо, дори и да има само едно детенце с някакви увреждания.

Четири от нашите училища имат нови директори и всеки от тях има свежи идеи и идва с амбиции да се докаже като управленец и като педагог. А когато учениците и малчуганите от детските градини са доволни от условията – от уюта, топлината, чистотата и храната, то и техните родители също са доволни и спокойно ходят да изкарват прехраната на семействата си и да създават принадена стойност.

Днес имах приемен ден и се беше записал и директор на частна детска градина. Знаете ли за какво? Искали да дарят съоръжения за оборудването на една детска площадка. Направо не повярвах, но човекът беше сериозен.

Понеже споменахте енергийната ефективност, да попитам и за Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради?

Ще започна с това, че никой софиянец, който живее в такъв саниран блок, не се е оплакал от работата на строителните фирми и от реалния ефект за отоплението на жилището сега през зимните месеци… На дневен ред е санирането на шест блока, което вероятно ще започне рано напролет, но процедурата все още не е приключила.

Да се спрем и на термина „устойчиво развитие”. Известно е, че той обединява два основни стремежа на обществото – постигане на икономическо развитие и адекватен жизнен стандарт за хората и опазване и подобряване на околната среда…

Интересен въпрос… Един квартал, един район, „Слатина” например, е като един човек. Той учи, развива се, натрупва и трябва да прилага всичко това в името на определена цел. Постигането на резултатите има своето измерение. Дори и да е недоволен, той има своите стремежи към чисто човешко съвършенство. Затова се учи, за да е полезен и на себе си, и на останалите. Защото човек живее в обществото. Така пък районът се вписва в Голямата община, тя – в държавата, и всичко това в унисон с въздуха, който дишаме, със земята, която ни храни, с водата, която пием…

В заключение, с какво може най-кратко да се характеризират оставащите три години от кметския мандат на Наталия Стоянова?

Работа, работа и пак работа. Постоянен диалог с хората, добър екип, непрекъснато с мисъл за нуждите на гражданите на „Слатина”, широк поглед върху средата за труд и отдих на нашето 75-хилядно население.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.02.2017. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.