ЕЛИН ПЕЛИН – от духовното начало към технологичното обновяване

Инж. Радослав Орловски, зам.-кмет „Инвестиции, европейски проекти, строителство и екология”: Строителството и производството са сред основните ни приоритети

Прочетена: 279

Георги Сотиров

В средата на зимата община Елин Пелин изглежда обичайно – шосета на асфалт, голяма строителна фирма изгражда търговски обект в същинския център на града, а останалата територия се променя ежедневно. Няма никак да е пресилено, ако се каже, че определящото понятие в общината е думата строителство. Затова регионът се развива с изпреварващи много други населени места темпове.

Странно е, но е истина… Няма как героите на големия писател на българското село Елин Пелин да се впишат и на йота в днешния бит, труд и професионализъм на наследниците си. Община Елин Пелин произвежда, свързва и изнася промишлена продукция. В разговор със зам.-кмета инж. Радослав Орловски стана дума за бизнес планиране, за управление на материали, услуги, информация и за капиталови потоци.

Край вилна зона Побит камък, където се засичат старият римски път, Цариградското шосе, жп линията за Истанбул и автомагистралата за Пловдив, е издигнат скромен паметник на Съединението, припомня инж. Орловски. На него пише: „По тези възвишения е била границата между Княжество България и Източна Румелия”. Е, в нашето интервю ще се опитаме да открием допирните точки от духовното начало към технологичното обновяване, понятия, които определят делника на една от най-интензивно развиващите се общини на страната.

Инж. Радослав Орловски, зам.-кмет „Инвестиции, европейски проекти, строителство и екология”: Строителството и производството са сред основните ни приоритети 

Инж. Орловски, какво сочи отчетът за извършеното в сектор „Строителство“ в общината от началото на мандата?

Заварихме занемарена общинска инфраструктура и цяла година се бяхме концентрирали върху обновяване, реновиране и частични ремонти на обектите от образователната сфера – главно детските градини и сградите на отделните кметства. Изградихме като основен обект, който е планиран от няколко години, но все е отлаган, нова пристройка на детската градина на с. Нови хан. Защо там? Защото то е най-динамично развиващото се населено място в общината, а експерти по селищни системи смятат, че това се отнася и за цялата страна.

Към селото имате предвид и вилна зона Побит камък с жилищния комплекс „Централ парк“?

Да, те също са към кметство Нови хан. Там живеят изключително млади семейства и затова разширяваме детската градина. Броят на децата нараства и това неминуемо ще доведе и до разширяване на основното училище в селото, за което вече изготвихме проект. За този строеж ще търсим финансиране, защото начинанието е доста скъпо с всички особености, свързани със строителството на детски комплекс.

На много места в страната закриват детските градини и началните училища, а при нас става точно обратното. И това особено радва кметската администрация.
Амбициите на доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, нашия кмет, в това направление са големи и хората с основание очакват реалните строителни дейности. Самият Нови хан е с над 3000 жители и „дрехите” му в много отношения са отеснели.

Под сградата на училището са храмът и приютът на отец Иван.

Да, светата обител и сега подпомага хората в нужда, но голямата част от питомците на свещеника заедно с него се преместиха в монтанското село Якимово. Тук остана неговият син, отец Григорий, който се грижи и за сградите и обитателите в землището на селото.

Като инженер от Минно-геоложкия университет сигурно не Ви е безразлична съдбата на въглищната мина Чукурово и в с. Габра?

Там нещата не стоят добре. Концесията все още е в сила, но всякакви дейности по добиването на въглища са преустановени. Мината не работи, а съоръженията са нарязани и извозени за скрап.

Обмисляте ли рекултивация на терените?

Добър въпрос! Писахме писма, като приложихме и куп снимки до министерствата на енергетиката, на икономиката, на околната среда и водите. Обяснихме, че големият котлован на мината се пълни с вода и към момента водният стълб е над 20 м. По най-оптимистични сметки обемите, които ще се завирят, ще бъдат към 10 000 000 куб. м вода. Това е един средно голям язовир. Притесненията на хората са сериозни. Това завиряване не е зад специално проектирана и изпълнена язовирна стена и ако някъде земните пластове пропуснат или се пропукат, бедствието ще бъде ужасно. Селата надолу, които отстоят на 5 – 15 км, ще пострадат жестоко. По-рано, когато мината функционираше нормално, тези води се изпомпваха непрекъснато и поддържаха постоянно равнище на близката р. Габра.

Имаме оценка и на Комисията по бедствията и авариите към областния управител и от там очакваме решение за отводняване на котлована и задължаване на концесионера да вземе необходимите мерки по договора му. Рискът наистина е голям.

Затварянето на мината в с. Габра създаде и социален проблем не само за него, а и за много хора от общината, които работеха там. Голямото село – с прилична инфраструктура, с красива околна природа, сега е напът да се обезлюди тотално, защото младите хора постоянно го напускат.

Какъв е поминъкът на местните хора?

Земеделието, или по-скоро високопланинското животновъдство. Освен това предприемчиви млади хора се ориентират в развитието на малки семейни бизнеси.

Язовир „Огняново” също е на Ваша територия.

Този язовир е един от тридесетте най-значими в България. Построен е за нуждите на Металургичния комбинат „Кремиковци“. През лятото междуведомствена комисия от няколко министерства трябваше да определи кой да извършва управлението на този обект, който е свързан и с един голям проблем – не е въведен в експлоатация. Най-вероятно негов стопанин ще стане Министерството на земеделието и храните, респективно „Напоителни системи” ЕАД, което стопанисва, експлоатира и поддържа хидромелиоративния фонд на България. Има заявен инвеститорски интерес за изграждането на малка ВЕЦ в основата на стената.

Тук е и летището при Лесново. Как спомага то за развитието на общината?

От оператора на летището има заявено инвестиционно намерение за разширяване на пистата в ширина и дължина и необходимото отводняване с оглед на нормативни актове за санитарно-охранителната зона и зоната за сигурност на пистата, която е разчетена да приема самолети до 5,5 т. Тоест, не става дума да се приемат по-големи самолети, каквото безпокойство имаше в местните хора. След Лесново сигурно ще попитате и за Мусачево?

Да – за строежа на българския Лас Вегас.

През пролетта на м.г. китайските бизнесмени, чиято идея трябва да се осъществи в землището на Мусачево и на Равно поле, декларираха готовност проектът да се активизира. От страна на общината всичко е изпълнено. Това все пак са инвеститори от най-висок клас. Те предложиха да разпишем екшън план с точни срокове, за да е ясно какво може да се случи във времето напред.

Засега има неясноти по отношение на споразумението с държавата за купуване на военни терени. Единствената реалност към днешна дата е, че китайците станаха собственици на голф игрището в с. Равно поле.

Нашата община има предимства, които вероятно тези инвеститори отчитат – ние сме крупни производители на строителни материали, една от най-големите фирми в отрасъла е на наша територия. Освен това правим железобетонни напрегнати конструкции, изделия от огнеупорни материали и прочие. Строителният бизнес се ползва с уважение при нас.

Как ще коментирате логистичния парк на гара Елин Пелин?

Има активно ново строителство, а и завършени бази, като тази на крупна швейцарска козметична фирма, която купи терен и има намерение да построи и фабрика за производство на нейни продукти. Тук ще е основната база, от която ще се изпращат четки за зъби за цяла Източна Европа и държавите от бившия Съветски съюз. Разбираемо е търсенето на свободни терени от големи европейски фирми, защото районът е с отлична инфраструктура. Оттук минават жп линията София – Истанбул, двете автомагистрали „Тракия” и „Хемус”, старото Цариградско шосе, има и газификация. Някой преди 10 години да си е представял, че бизнесмен от Южна Африка ще построи в Мусачево голям завод за производство на кожени седалки за най-престижните немски марки леки коли и джипове?

Или че от нашето с. Григорево ще се предлагат хидравлични лифтове за Европа, лифтове за ванове и микробуси, падащи бордове и лифтове за камиони, пътнически лифтове за инвалиди и прочие?
Производството дава възможност за работа на широк кръг хора – и такива без образование, и хора с висша квалификация.
Оптимистичното е, че Елин Пелин е сред малкото общини в страната, където проблемът с безработицата не стои. Напротив, доста от фирмите карат служители от съседните общини и най-вече от столицата. Голям мебелен завод функционира на три смени в Столник, развиха се складови бази на водещи търговски вериги, а „Балканстрой” АД в момента изгражда магазин „Фантастико”. Това е вторият магазин на тази търговска марка извън София.

Как стои въпросът с питейната вода за Вашата община? Село Габра пие вода от яз. „Искър”, а останалите?

През програмен период 2014 – 2020 г. общините не са активната страна по отношение на питейното водоснабдяване и на водния цикъл. Това сега е дейност на водните асоциации. Надяваме се на коректно отношение към нашите проблеми, защото със собствени сили нито можем да сменим водопроводните системи, нито да построим ПСОВ. А това е сериозен проблем за нашия град, който иначе има канализация за отпадъчна вода, но тя се зауства в р. Лесновска, от там – в р.Искър, и т.н. до Черно море. Това е анахронизъм. Питейната вода на общината основно е от дълбоки сондажни кладенци и водохващания високо в планините наоколо от някои реки.

Газифициран град, газифицирани предприятия?

И газифицирани села. Това, че сме една от най-силно газифицираните общини в страната, се дължи и на факта, че имаме собственост върху газово-енергийното дружество. То изпълнява и социална функция – жителите на нашата община плащат най-ниската цена за 1м3 газ. Бизнесът търси концентрация на дейностите си за по-малко разходи. Това означава, че той не би се разширил към малко на брой консуматори в селата. При нас това не е така. Освен общинският център, напълно газифицирани са с. Гара Елин Пелин, Нови хан, Равно поле и се довършва газификацията на с. Мусачево. Впрочем, не забравяме и Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.

Очертава се зимата да е сериозно изпитание за поддържането на пътищата.

И не само. Тя нанесе доста „бели” на асфалтовото покритие, с които сега се борим. Доброто по отношение на пътната инфраструктура е, че миналата година „Калистратов Груп” ООД извърши генерален ремонт на основния мост над жп линията София – Пловдив на Гара Елин Пелин. Гражданството изтърпя несгодите – три месеца заобикаляха през Равно поле, за да преминат иначе 50 м, но сега всичко е наред. Гаранционният срок на асфалтовото покритие е 5 години, а за останалите СМР по мостовата конструкция е 10 години.

Очакваме положително становище по подадени три проекта по Програмата за развитие на селските райони. Те са за водопровод на с. Равно поле, реновиране на улици на Гара Елин Пелин и основен ремонт на шосето от града до с. Огняново.

Разчитаме особено на строежа на този път, защото в проекта е предвидено да се създаде възможност за развиване на велотуризъм до язовир „Огняново”, което е своеобразна покана за хората от цяла Софийска област да карат велосипеди при нас, после да отидат за риба на язовира, да опънат палатки и прочие. Проучванията показват, че в София 400 хил. души карат колело редовно. Нашата равнинна и полупланинска община кани всички тях да ни гостуват.

Понеже сме на територията на Гара Елин Пелин, нека да попитам и за строителството на църквата там.

Църквата е обект на църковното настоятелство, но общината подпомага различните дейности по строителството на храма според възможностите. Обектът е завършен на груб строеж, а за цялостната му реализация са необходими още над 500 хил. лв. Храмът е голям наистина, но с неговото завършване хората най-после ще има къде да запалят свещичка за здраве или за помен на скъпите на сърцата им близки.

Как поддържате образователната инфраструктура?

Грижим се за детските градини, а и за училищата. През тази година сме отделили достатъчно пари, за да осигурим добра среда за подрастващото поколение. Градините, с изключение на тези в селата Лесново, Петково и Доганово, са газифицирани. Това се отнася и за училищата ни.

Да вметна само за дома за деца, лишени от родителска грижа, в Доганово. В момента там се отглеждат и възпитават деца на възраст от 7 до 18 години. Някои от тях са сираци или полусираци. Други са изоставени след своето раждане и никога не са потърсени от родителите си, трети са преживели насилие в семейството си и по преценка на държавния орган по закрила на детето попадат в институцията. Тази година след един благотворителен концерт в „Арена Армеец” бяха събрани 100 хил. лв., с които в дома беше изградена чисто нова котелна инсталация на пелети. Очаква се 2017 г. да бъде последна година от функционирането на този дом и децата да преминат за отглеждане, възпитание и образование в приемни семейства, така както е формулирано в нормативните документи на държавата.

Впрочем образованието е сред основните приоритети на нашия кмет. Доц. д-р инж. Симеонов като преподавател в столичен университет е особено пристрастен към училищата и техните потребности. Със съдействието на училищните настоятелства и на учителите се надяваме образованието в нашия град да постигне ново, различно равнище, като предпоставки за това има – и общинската грижа, и талантливи деца, и можещи преподаватели.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.02.2017. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Един коментар по ЕЛИН ПЕЛИН – от духовното начало към технологичното обновяване

  1. Димитър Борисов

    През този век ще бъде ли построен българския Лас Вегас в Елин Пелин. Ако се изгради по-бързо ще има работа, туризъм и реклама за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *