ШИПКА – градът символ на свободата на България

Прочетена: 1171

Георги Сотиров

Няма друго населено място в нашата страна, историята на което – от неговото създаване до сега, да е с такава голяма значимост за България. Миналото на град Шипка е свързано с решителния етап от Руско-турската война (1877 – 1878). За да бъде достойно почетена паметта на руските воини и българските опълченци, загинали в боевете за освобождение на страната ни, там е изграден величествен мемориален комплекс, известен като Паметника на свободата.

След археологическите разкопки на проф. Георги Китов, при които бяха открити редица интересни артефакти, Шипка се превърна и в един от центровете на най-древната история на България. В процес на разработване е идеен проект за изграждане на атракциона „Светът на траките”, разположен на 20 дка площ в землището на подбалканското градче. Той ще включва тронна зала-музей с восъчни фигури на тракийски владетели, кино салон, зона за работилници и занаяти, открита амфитеатрална сцена, ще се обособи пространство за бойни изкуства и др. Предвижда се и изграждане на велоалея, която да свързва „Светът на траките“ и забележителностите на Шипка с близкия Казанлък.

Наскоро бе финализиран проектът за консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони. Открит бе и информационен център, който обслужва посетителите и на другите тракийски могили – Шушманец, Голямата Косматка и Оструша.

В тази част на страната се изпълнява и един от най-значимите инфраструктурни обекти за България – „Обходен път на Габрово с тунел под връх Шипка”. Очаква се цялостната реализация на проекта да подпомогне развитието на местния бизнес и да доведе до нови инвестиции в региона.

Кметът Василка Панайотова: Най-наболелият проблем е липсата на канализация

Г-жо Панайотова, Вашият град има много поводи да се гордее. Шипка е със значима история, а под свещения старопланински връх уникалната руска църква и днес посреща гости и поклонници от цял свят…

Наистина символът на нашия град е прекрасният храм-паметник „Рождество Христово“, известен като Шипченския манастир. Блестящ с изящните си златни кубета, той е построен в памет на загиналите руски воини и български опълченци през Руско-турската освободителна война. Интересен факт е, че светата обител е построена с дарения по инициатива на майката на ген. Скобелев –

Олга Скобелева. Огромните църковни камбани са отлети от събраните от района на епичните боеве гилзи. Най-тежката от тях е 12 тона. Манастирът е открит през 1902 г. по повод 25-ата годишнина от Шипченските боеве.

Друг символ на героичното ни минало е Паметникът на свободата на връх Шипка, в строежа на който вземат участие и местните. Макар и построен близо 50 г. след Освобождението, този уникален пантеон на героизма на върха на Балкана се е превърнал в израз на безсмъртието, олицетворяващ непреклонния дух на участниците в боевете, съхраняващ паметта на героите на това свято за всеки българин място.

Известна забележителност за нашия град е Етнографският музей „Чирпанлиевата къща”. Той съхранява историята на едно поколение шипчен­ци, оставили след себе си следа като известни радетели за свобода и независимост, като истински патриоти.

Уникалната история на траките и артефактите също ни дават повод за гордост, че живеем на това богоизбрано място. Артефакти от тракийските ни могили бяха изложени в централната зала в Лувъра и така привлякоха вниманието на туристи от цял свят.

Безспорно Шипка има безкрайно много предимства пред останалите населени места в страната. Градът и едноименният връх са олицетворение на непокорния и неустрашим български дух. Няма човек, споменавайки за Шипка, да не трепва от гордост за славното ни героично минало и за неземната красота на Балкана. Аз съм много щастлива, че съм кмет и домакин на такова прекрасно място, събрало в себе си всичко това…

Какъв е съвременният град – улиците му, пътищата към него?

Шипка пое по нов път, наречен промяна. Преди улиците ни бяха занемарени, с отпадъци, обрасли с треви и бурени. Промяната започна от първия ден на мандата ми с организиране на т.нар. квартални съботници, имащи за цел почистването и облагородяването на улиците в града.

Центърът бе основно почистен и подреден, изградихме места за отдих и цветни петна, поставихме пейки и градинско осветление. Монтиран бе и осветен билборд, който показва нашите забележителности и исторически факти за района. Участъци от уличната мрежа бяха асфалтирани и реконструирани. Подновени бяха и пешеходните пътеки. На трите входа към града поставихме цветни табели, които да посрещат и информират нашите гости.

Промяната е видима както за моите съграждани, така и за приятелите и гостите, които изпълват Шипка през всеки един сезон от годината.

Представете някои аспекти от Вашия план за развитие, който рефлектира върху строителството?

През изминалите две години бяха реновирани и укрепени съществуващи съоръжения като емблематичния мост, построен през далечната 1902 г. През него са превозени тежките камбани на храма „Рождество Христово“, за които стана дума. Красивата гранитна чешма на западния вход бе укрепена и освежена, изградена бе и нова дървена беседка на детска площадка. Почистени бяха и коритата на реките в землището на града. Средства от бюджета на кметството бяха отделени и за извършване на ремонтни дейности на местния пенсионерски клуб. В Здравната служба обособихме нова топла уютна и комфортна чакалня за пациентите. На пръв поглед това са относително дребни неща, но те рефлектират силно в бита и ежедневието на моите съграждани и са част от управленската ми програма.

Друга важна инициатива. Години наред силните пориви на вятъра през студените зимни дни водеха до продължителни прекъсвания на електрозахранването и нарушаваха нормалния ритъм на живот. ЕVN – клон Казанлък, осъществи мащабна и много значима инвестиция, с която бе отстранен този дългогодишен проблем. Дружеството подменени захранващите кабели и компрометираните електрически стълбове. Голяма част от амортизираните осветителни тела за улично осветление бяха заменени с нови, което допълнително допринесе за спокойствието на жителите и гостите на града ни.

В момента работим по реновирането и укрепването на парапет на моста над реката в централната градска част, което е от особено значение за безопасността на преминаващите. Предстои да бъдат извършени ремонтни дейности и освежаване на съществуващата автобусна спирка, която сега е практически неизползваема.

В бъдещата програма на кметството са залегнали още изграждането на панорамна пътека, мини футболно игрище, лятна читалня и др. За съжаление бюджетът ни е твърде малък и строителните дейности се извършват главно с доброволен труд от страна на гражданите, а наличните общински пари се използват изключително за закупуване на материали и консумативи.

Вие сте доста активен кмет, г-жо Панайотова, и разпознаваем. Съдя от това, че на площада пред кметството въобще не можехме да разговаряме заради хората, които искаха да Ви поздравят, да поговорят с Вас или да им насрочите среща. Разкажете за бита им.

С природните си забележителности и био­разнообразието, със спокойствието и чистия си въздух градът ни се превърна в притегателен туристически център. На нашата територия вече имаме изградени няколко семейни хотела и къщи за гости. Безработицата е сведена до минимум. Имаме две фирми за дървообработване, други две за зегерови пръстени и пружини, завод за хидравлични помпи, търговски обекти и заведения за хранене.

В Шипка днес живеят и много чужденци – япон­ци, англичани, французи, имаме и ирландец, канадец, италианец, и др. Те допринасят за колорита и своеобразния чар на нашето подбалканско градче. Хората ни се радват и на богата културна програма, организирана от кметството и от местното читалище. Тя започва в началото на календарната година с отбелязване на епичните боеве при Шипка и Шейново от 9 януари, допринесли за Освобождението на България. Традиционният празник, посветен на св. Трифон Зарезан, от самото създаване на селището ни се празнува във втората събота на февруари. С обредни курбани, с вино, кукери, народни песни и танци и много настроение прекарваме този ден.

На 3 март отдаваме почит към всички руски воини и български опълченци, жертвали се за свободата ни. Богородичните празници са също част от традиционните тържества на Шипка, посветени на местната църква „Успение Богородично”, която по времето на османското робство е била опожарявана и ограбвана и все пак е оцеляла.

Каква вода пият хората в подножието на Балкана? Имате ли проблеми с ВиК инфраструктурата?

Водата, която пият гражданите, е изворна и идва гравитачно от Стара планина. За мен е огром­на радост да споделя с екипа на в. „Строител”, че през изминалата година в града бе направена голяма инвестиция от страна на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, Стара Загора. Реконструиран бе близо километър от компрометирания централен водопровод. С реализацията на проекта се реши дългогодишният проблем, свързан с недостига и режима на водата през летния сезон. Подменена беше водопреносната мрежа на ул. „Боян Чомаков”, намираща се във високата част на града, където години наред хората страдаха от липса на водозахранване.

А подземната инфраструктура?

Най-наболелият проблем за подземната инфраструктура на шипченци е канализацията. При наличието на много обществени сгради, на хотели, къщи за отдих, жилищни сгради и най-вече активното ни желание да се развиваме като туристическа дестинация липсата на канализация не кореспондира с това, че вече живеем в XXI век.

Необходимо е Министерството на околната среда и водите да разшири възможностите за финансиране на населени места като Шипка, които са с богато културно-историческо минало.

Как са решени проблемите с чистотата и извозването на сметта?

В началото на мандата закрихме и почистихме няколко нерегламентирани сметища. Предприехме и превантивни мерки за опазване на околната среда. Монтирахме предупредителни табели и осигурихме наблюдение от полската охрана над възможните места за „удобно” изхвърляне на боклуци.

Благодарение на общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” сметоизвозването се извършва своевременно и по график. Усилията на кметството са насочени към поддържане на чистотата в града – с акции под надслова „Аз обичам, пазя и чистя своя град”. В тези мероприятия се включват все повече деца и младежи, желаещи да допринесат за чистотата и облагородяването на мястото, където живеят, растат и се учат.

Развива ли се туриз­мът на територията на общината? Планирате ли изграждането на нови екопътеки, къщи за гости, различни форми за привличане на посетители?
В района на планинското ни градче функционират 4 семейни хотела и 5 къщи за гости, които се радват на голям интерес. Както вече споменах, изграждането на панорамна пътека с места за отдих, предлагането на планински преходи с коне, подпомагането на ентусиасти туристи за удобни маршрути до хижите, находящи се на територията на Шипченския Балкан и близкия вр. Бузлуджа, наистина са важни предпоставки за развитие на екотуризма, фото сафарито, природолюбителството и т.н. За почитателите на екстремните спортове планината също предоставя целогодишно много възможности.

Разкажете за грижите на кметството за социалната и образователната инфраструктура.

Социалната ни политика е насочена главно в подкрепа на възрастното население на Шипка. В града живее предимно християнско население. Превърна се в традиция на Великден и Коледа да се раздават пакети с хранителни продукти и подаръци на хората в неравностойно положение, на възрастните и самотно живеещите, за да усетят топлината на тези красиви семейни християнски празници. Инициирахме множество благотворителни кампании в помощ на болни деца и възрастни хора. Споделяме грижите и тревогите с ръководствата на детската градина и местното основно училище, където демографският срив е дал своето отражение. За нас е цел и приоритет запазването на двете образователни институции, търсейки начини и форми за привличане на деца.
Предвиждаме цялостна реконструкция на местното училище, с което ще бъдат изпълнени мерките за енергийна ефективност. Те са част от проект за образователната инфраструктура на община Казанлък, финансиран по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“.

Обособили сме място за тенис на маса и направихме фитнес на открито. Изграждането на мини футболно игрище за децата и младежите, залегнало в програмата ни, е приоритет. Считам, че подрастващите от малките населени места имат право на равни условия за спортуване. Засега скромният ни бюджет не би могъл да покрие разходите по реализацията на такова игрище. Необходимо е съответните компетентни институции да помагат за повишаване на спортната култура на бъдещето на нацията ни.

Нестихващо е желанието в китното ни градче, намиращо се в центъра на България, при нас да живеят и се обучават деца с музикални таланти, както е в училищата в Котел и Широка лъка. Имаме предпоставки и условия за това.

Шипка е и популярен културен център. Сградата на читалище „Светлина”, известна с прекрасната си архитектура, е била построена през 1931 г. с дарения от шипченци, събирани 13 години. В строителството се е включило цялото население. Още през 1871 г. самодейците от читалището първи в региона поставят началото на театралния живот и хоровото пеене, носители са на множество награди и отличия. Сградата се е ползвала за кино салон и за градска библиотека с изключително богат книжен фонд. За съжаление към настоящия момент тя се руши. Мечтата ни е да се намерят инвеститор, форми и начини за финансиране, за да може този духовен център за просвета и култура отново да отвори врати.

През предходната година се радвахме на успехите на младежкия кино клуб към читалището. Той участва с две късометражни ленти на фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин” във Варна. Филмите, които представиха, бяха посрещнати възторжено от журито и публиката, особено „Българският феникс“, разкриващ историята на опожарена и възкръснала Шипка.

Споменахте, че безработицата е ниска. Лесно ли се реализират професионално хората в Шипка?

В града ни целогодишно се предоставят добри възможности за трудова заетост на местното население. Малките частни фирми и предприятия, заведенията за обществено хранене и за услуги, хотелите, къщите за гости, търговските, туристическите обекти и др. осигуряват препитание за голяма част от жителите на града в трудоспособна възраст. Младите хора са ангажирани и в селското стопанство, където предимно се отглеждат етерично-маслени култури, овощни, зеленчукови насаждения и др.

През последните няколко години благоприятният климат и чистият въздух станаха притегателен център за младежи от различни страни, изучаващи и практикуващи пермашип културата – вид земеделие, което се прилага под егидата на общите норми и европейските закони за биопроизводство на различни видове култури.

Изпълнявате ли обекти по Националната програма за енергийна ефективност?

В центъра на града през 80-те години на миналия век е изградена многофамилна жилищна сграда, която се нуждае от реконструкция и саниране. Сдружението на собствениците представи необходимите документи за участие в Националната програма и очакват одобрение.

Какво е за Вас Шипка?

За мен Шипка е кауза и любовта ми към нея е по-силна от всичко. Искам нашият град да успее да развие потенциала си заради историческото минало, природните забележителности и археологическите находки. Заради хората си.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.06.2017. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.