СОПОТ – подчертан стремеж за по-добро бъдеще

Кметът Деян Дойнов: Ние активно търсим нови възможности и предпоставки за развитие на малкия семеен бизнес

Прочетена: 191

Георги Сотиров

Всяко връщане в този възрожденски град е едно откровение. Тук отново и отново откриваш непознати измерения в бита и душевността на българите, сътворили през годините редица строителни шедьоври. През 1845 – 1846 г. в Сопот е издигната една от най-големите възрожденски църкви по българските земи „Св. св. апостоли Петър и Павел“. Тук са и манастирът „Свети Спас“, в който на 7 декември 1858 г. е замонашен Васил Левски, и Девическият манастир „Въведение Богородично“ (датира от 1665 г.), част от Стоте национални туристически обекта.

Като населено място историята на Сопот започва преди около 3 хилядолетия. В чертите на самия град и в землището му са открити останки от живот още от времето на старожелязната епоха. Има основания да се счита, че Сопот е така дълго издирваното ранносредновековно селище Потука (Потока), описан в разказа за св. Михаил Воин – един от първите християнски светци от български произход, чието житие в старобългарската книжнина е известно като „Чудото на св. Георги с българина“.

Сопот е и родното място на великия български поет и писател Иван Вазов. Там той прекарва детството и юношеството си, оставили най-дълбоки следи в жизнения и творческия му път. Всеки, който иска да се докосне до автора, може да разгледа къщата-музей в града. Това са само бегли щрихи от голямата история на Сопот. С нея започна и разговорът на екипа на
в. „Строител” с неговия кмет Деян Дойнов.

Кметът Деян Дойнов: Ние активно търсим нови възможности и предпоставки за развитие на малкия семеен бизнес

Г-н Дойнов, община Сопот е сред емблематичните за България. Градът е родолюбиво огнище, храм на българщината, съхранил ценни реликви, свързани с Иван Вазов…

Радвам се, че уважаваният от мен вестник „Строител” изпрати екип и в нашата община. Чета Ви с удоволствие! Наистина Сопот е градът на патриарха на българската литература Иван Вазов… Смело и с гордост, с високо вдигната глава мога да заявя, че съм седмо поколение жител на Сопот, трето поколение съм кмет. Първо прадядо ми в началото на миналия век е управлявал града, а дядо ми – преди 25 години. Родолюбието и стремежът към по-добро бъдеще на родния град, на общината са дълбоко вкоренени в мен, в кръвта ми.

Сопот е не само градът на Вазов, но и на „Вазовските машиностроителни заводи“. Известно е, че най-голямото и структуроопределящо предприятие е ВМЗ ЕАД, специализирано в производството на военна и гражданска продукция. То е сред стоте най-големи компании в България, които са лицето на подбалканската община…

През административния център преминава силно натовареното трасе на Подбалканския път. Какво е неговото влияние върху града, върху улиците в Сопот, в с. Анево?

Да, през нашите две населени места – с. Анево и Сопот, преминава главното републиканско трасе София – Бургас, което е и основната връзка на Европа с Азия. То е приятно за пътуване, защото няма интензивен трафик. По него е бил реализиран европейски проект за 35 млн. лв., включително и подземните комуникации, но въпреки това сега се налага там да се извършват ремонтни дейности и да се отстраняват дефекти. Всеки ден моят екип прави констативни протоколи, назначил съм съответната комисия, запознаваме фирмите изпълнителки, но гаранцията изтича след два месеца… Добре е все пак, че има сериозни компании, които се отнасят отговорно към задълженията си.

Този републикански път има устойчивост пет години. Многократно съм водил разговори в Агенция „Пътна инфраструктура“. Сега не могат да се вършат ремонтни дейности, заради това, че вече градът е бил разкопан. Но пък се поставете на мястото на гражданите, когато нощем под прозорците им премине тежкотоварен ТИР, звънтят стъклата в апартаментите на хората.

Като кмет нямам големи възможности. Трябват много средства. Ще помоля изпълнителната власт и този път за подкрепа. Ние сами няма как да се преборим с този път, защото община Сопот е във финансова криза. Причината са наложените сериозни финансови корекции по европейските проекти, започнали в предишното кметско управление – за строителството на ПСОВ и за подмяната на водопровода и канализацията, за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на детските градини. С помощта на държавата овладяхме критичната ситуация. Искам чрез Вашата медия да благодаря на премиера Бойко Борисов и на неговия екип, че проявиха завиден професионализъм и за краткия срок, в който аз трябваше да финализирам финансово трите проекта, които не бяха приключени, те съдействаха всичко да завърши според изискванията на ЕС.

Какви са условията в общината за спортуване, за отдих? Имате ли достатъчно детски площадки? Проблеми с чистотата?

За изминалата година и половина мениджмънтът на кметството реализира няколко важни неща за благоустройствената среда. Направихме общинска фирма за сметосъбирането и сметоизвозването. При встъпването ми като кмет наследих външна фирма изпълнител, която изключително некачествено вършеше основната си дейност. Сметта не се извозваше ритмично, контейнерите преливаха, пристигаха непрекъснато жалби от гражданите. Самият договор с този изпълнител не беше направен в интерес на хората. Нещо повече, преди 8 – 9 години е бил закупен модерен тежък камион за 200 000 лв., който беше с повреден софтуер. Сега нашата фирма възстанови функциите на тази техника и тя работи ефективно. След това закупихме още три камиона и сега градът се чисти ритмично. Ако днес минем заедно по улиците на общината и видим преливащ контейнер, аз на мига ще депозирам оставката си.

От малък тренирам бойни изкуства и смятам, че спортът изгражда характера, личността. Затова подпомагам различни видове активности като футбола, тенис на маса. Построихме три къта за отдих на хората със собствени средства на буквално занемарени терени. За изминалата година и половина градът започна да се променя към по-добро.

Грижи ли се общината за учебните заведения и детските градини? Професионалната гимназия „Генерал Владимир Заимов” успява ли да подготви изпълнителски кадри за икономиката на региона?
На територията на общината има две училища – едното от тях е уникално за града ни с прекрасната си архитектура, съхранена през годините. Имаме три детски градини и две ясли.

От Професионалната гимназия „Ген. Вл. Заимов” засега излизат кадри за туристическия бранш, но не и за основния поминък на града – работата във военната промишленост. Когато тази гимназия функционираше като техникум, тя готвеше специалисти именно за ВМЗ и веднага след дипломирането си учениците имаха гарантирана работа. Идваха младежи от цялата страна. Изучаваха се специални дисциплини – боеприпаси, студена обработка на метала, хладилна техника, стругарство, шлосерство и прочие, все специалности, които бяха търсени във военните заводи.

В Сопот има около 25 чешми, от които буйно тече великолепна планинска вода и пътниците масово отбиват автомобилите си там… Каква вода пият хората в общинския център и в Анево?
Водата е достатъчна. Тази, която тече гравитачно в градските чешми, е запазена марка за нашия град. Като вкус, като студенина, като количество…

Изпълняват ли се проекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на общината?

Откакто съм кмет, за отрицателно време по Националната програма санирахме 7 панелни блока. Два от тях са в с. Анево и пет – в Сопот. Вие сам видяхте качеството на строително-монтажните работи, а и лично моят принос е на калканите им да бъдат изографисани нашите съграждани от Вазовия род. Сега тези блокове стават елемент от туристически маршрут на групите, които посещават града. Уникално е – огромни 12-метрови картини, сред тях на Иван Вазов в цял ръст. Продължавам с тази инициатива – хората ще се радват, като видят на калканите генералите Владимир и Георги Вазови, Васил Левски, Христо Ботев… Развитието на културно-историческото наследство в общината също е един от приоритетите на нашето управление.

Развитието на туристическата инфраструктура – строителство на къщи за гости, семейни хотели е начин за привличане на гости. Разкажете за работата на Консултативния съвет по въпросите на туризма.

Ние активно търсим нови възможности и предпоставки за развитие на този печеливш сектор, който е свързан с малкия семеен бизнес – строителство на къщи за гости, малки механи и ресторантчета. За Сопот, разбира се, може да се говори за няколко вида туризъм – културно-исторически, спортен туризъм (парапланеризъм), нашата къща на занаятите, където можеш да видиш тъкане на килими, дърворезбоване, инкрустация на приклади, изработка на ножове… Съхранението на старите български занаяти е не само мечта, но и отговорност пред бъдещето на децата ни.

Последното, по което работих напоследък в областта на туризма, беше направата на големия надпис „Аз съм българче” над града. С този надпис и буквите с големина от три метра поставихме началото на един мемориален комплекс, свързан с Дядо Вазов. Нашите каменни букви се виждат отвсякъде и хората дори считат, че те са по-хубави от тези над Холивуд… Градът се изпълни с още посетители само заради този надпис. Представяте ли си аз какво изпитвам като патриот и родолюбец, като погледна от кабинета си и видя множество от непознати хора да се снимат на фона на „Аз съм българче”?

Ако с помощта на държавата оправим главния и околовръстния път на Сопот, нещо, в което не се съмнявам, градът ще заживее с нова светлина. Убеден съм в това и за това работя.

В продължение на столетия сопотските манастири, църкви и училища са разгръщали богат книжовен и просветителски живот. Какъв е днешният им ден?

Днешният ден? Рестарт на културния живот в града, това е забележително постижение и аз особено се гордея с него. Например ежегодният Старопланински събор, познат и като празника на виното и любовта, привлича хиляди хора от страната и чужбина. Неговото начало е с тържествено шествие, което тръгва от общината, с кукери, духова музика с родопските гайди, нагиздени коне, множество люде с автентични носии…

Допреди година – две в общината нямаше никакъв културен и духовен живот. Днес чести гости на Сопот са академиците Антон Дончев и Георги Марков, проф. Боян Биолчев, Иван Гранитски… Вече говорим за духовен живот на ново, непознато досега равнище.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.08.2017. Категория Новини, Общини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.