Сигурността, бюджетът и изборите са приоритетите на парламента за есента

Депутатите приеха на първо четене новите текстове в Търговския закон

Прочетена: 192

Свилена Гражданска

Сигурността, бюджетът за 2017 г. и президентските избори са сред приоритетите на 43-тия парламент за есенната сесия. През следващите седмици депутатите ще продължат с реформата в съдебната власт. Това стана ясно по време на представяне на законодателните задачи на всяка от осемте парламентарни групи.

„Нека да си пожелаем да имаме един активен, но спокоен от силни политически пристрастия сезон, който да се увенчае с качествени законодателни актове, приети в пленарна зала”, заяви при откриването на първото заседание за есенната сесия председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева.

Акцент във всички изказвания беше несигурната международна обстановка – миграционната криза и опазването на границата ни.

„В навечерието сме на съдбоносен и много отговорен за нацията ни политически сезон. И в тези мои думи няма излишен патос. Просто такава е реалността“, каза Цветан Цветанов, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ, и допълни, че партията ще приема закони и поправки, които да гарантират оптимална сигурност на границите на страната ни, което е основен приоритет. По думите му България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверяват на властта и на експертите. „Уверяваме ви, че ГЕРБ ще даде своя принос за укрепване на сигурността на границите, търсейки международна помощ и оптимизиране на вътрешния ресурс“, подчерта той.

„Без производство и икономика няма път за България напред. Ние предлагаме защита на държавната и общинска собственост, подкрепа на родните продукти, на малкия и средния бизнес и на българския потребител. На депутатските банки ще имате законодателните промени, които ще направят тези приоритети възможни“, заяви председателят на ПГ на „БСП лява България“ Корнелия Нинова.

По думите на председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ външната политика – бежанската криза, събитията в региона, състоянието на ЕС след Брекзит, постепенно е изместила от общественото внимание вътрешните проблеми. „Дори зае централно място в политическия живот в страната. Тази тенденция ще продължи да се развива и през целия парламентарен сезон“, обясни той. Според него в тази ситуация на страната е нужно стабилно политическо мнозинство, каквото обаче в настоящия парламент не може да бъде постигнато, затова са нужни предсрочни избори след президентския вот.

„Ние категорично отхвърляме политиката на двустранно договаряне с Турция и Русия по въпроси, засягащи общата европейска политика“, посочи Радан Кънев, съпредседател на ПГ на „Реформаторския блок“, и допълни, че България посреща есенната сесия в среда на международна нестабилност.

„България трябва ясно да покаже, че няма да позволи да бъде превърната в погранично гето на ЕС“, заяви председателят на ПГ на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов и добави, че е необходимо страната ни да поиска техника и хора за защита на границата ни с Турция. По думите му е нужно защитното съоръжение да се изгради възможно най-бързо.
„Основен приоритет в работата ни е продължаване на съдебната реформа“, каза Румен Йончев, съпредседател на ПГ на „Българския демократичен център – Народен съюз“. „България има нужда от реално действащ закон за борба с корупцията, а не от извинителна бележка пред европейските ни партньори“, посочи той.

801Председателят на ПГ на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че пред политическия елит и държавното ръководство стоят две много важни теми – „опасността от мигрантски потоци, които вече разрушават идентичността на Европа, и опасността от военен конфликт в Стария континент“.

„От АБВ считаме, че стабилността в законодателната среда изключва непрестанните промени в нормативната база, работа на парче без ясна визия и несъгласуването на голяма част от инициативите“, каза зам.-председателят на ПГ на АБВ Марияна Тодорова. „В същото време добре написани закони често не виждат своята реализация по чисто политически и конюнктурни причини. Всичко това води до невъзможност за ефективно прилагане на нормативните актове и широко отваря вратата за съмнението, че се прокарват лобистки интереси. Добре е отново да се помисли за гъвкава и работеща структура като Съвет по законодателство към НС“, добави тя.

Народните представители започнаха работа с промени в Търговския закон. Те приеха на първо четене изменения, целящи ограничаването на случаите със злоупотреби при вписвания, заличавания и обявявания в Tърговския регистър, т.нар. кражба на фирми. Текстовете, внесени от Министерския съвет, въвеждат две последователни нотариални удостоверявания – на подписа и на съдържанието на документи, с които се прехвърля предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, на документи, с които се прехвърлят дружествени дялове и се вземат решения от общите събрания на съдружниците в ООД – решенията за приемане и изключване на съдружници, даване съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член, избор на управител, решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ще продължим съдебната реформа

От името на ГЕРБ заявявам, че нямаме никакво намерение да прекратяваме законодателната си активност по отношение на съдебната реформа. Ние сме гарантът за нея, защото единствени имаме ресурса и волята да направим необходимите промени, които да осигурят върховенството на закона.

През тази сесия ни предстои да приемем Закона за държавния бюджет, както и бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване за 2017 г. Усилията ни са насочени към намаляване на дефицита, което е пряко свързано и с редуциране на държавния дълг.

Добрите резултати в сферата на публичните финанси ще ни дадат възможност да развием и своите идеи в социалната политика. Ще работим целенасочено за подобряване на професионалния капацитет на населението в Северозападна България, Родопите, Странджа и останалите икономически изостанали райони в страната. Очакваме конструктивна подкрепа за тези политики, защото вярваме, че намаляването на разликите между регионите в България е ключът и към по-успешна борба с демографската криза.

В центъра на законодателните усилия на ПГ на ГЕРБ ще бъдат и необходимите мерки, които трябва да се приемат във връзка с предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС.

Енергийната диверсификация, укрепването на капацитета на въоръжените сили на държавата, както и задълбочаването на международното сътрудничество в сферата на сигурността са стъпките в посока към стабилност и засилване на националния суверенитет, с които продължаваме.

Иска ми се за бъдещия президент на България да се мисли отсега не като за политическо лице на победила в изборната надпревара партия, а като за перспективен и добър държавник.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП лява България“: Ще предложим промени в ЗББР

Ще предложим промени в Закона за публичните предприятия, защитаващи и развиващи държавната и общинската собственост, в Закона за храните, в Закона за Българската банка за развитие (ЗББР), за да се превърне най-накрая в онази държавна банка, която подпомага малкия и средния бизнес. Ще направим предложение за преразглеждане на концесионните договори.

Изготвихме нов закон за гарантиране вземанията на работниците и служителите. Ще предложим промени за младежта, за възрастните хора, за намалено ДДС върху детските стоки, отмяна на плоския данък. В алтернативния вариант на БСП за бюджет 2017 г. акценти ще са образование, здравеопазване, производство, общини и доходи.

Във връзка с предстоящите президентски избори призоваваме всички за общ фронт срещу фалшификациите на изборите и срещу купения вот. Нека се обединим народът да реши, да си даде волята и най-добрият да победи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.09.2016. Категория Законът, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *