Стартира „Академия Лидерите”

Прочетена: 247

Емил Христов

22При голям интерес и препълнена зала се проведе първата среща на всички одобрени участници в инициативата „Академия Лидерите”. В рамките на 9 месеца те ще се срещнат с представители на 16 водещи компании в строителния сектор. За този период ще трябва да разрешат 16 реални казуса, които бизнесът ще им предостави. В началото на събитието организаторите от Академията посрещнаха най-добрите кандидати с встъпителни думи и разказаха предисторията на осъществяването на проекта.

Общият брой участници в програмата е петдесет. Те са на различна възраст и на различен етап от живота си. Някои от тях са все още студенти, има и наскоро завършили висшето си образование и работещи. Участниците са разделени на десет екипа по пет души. По този начин се цели да бъдат поставени в ситуация, в която ще се научат да работят съвместно, търсейки правилния подход към решението на проблеми от различно естество.

21По време на първата презентация участниците се запознаха със стъпките, които ги очакват, и начина на работа, който ще следват. Впоследствие съставиха кодекс – правила, които ще спазват.

Първата фирма, която се представи пред участниците в „Академия Лидерите”, бе „Винербергер” ЕООД. Студентите се запознаха с историята на компанията, която беше презентирана от инж. Цанко Миланов, управител на фирмата. Срещата продължи с лекции на Любина Любенова, маркетинг експерт в компанията, и Петър Петров, мениджър „Продажби“. Младежите получиха ценни съвети за различните възможности за представяне на даден продукт, а също така и за иновациите в търговските практики. На събитието присъства и Атанас Буглов, другият управител на „Винербергер“ ЕООД и „Тондах България“ ЕООД. В края на срещата на участниците в Академията бе поставен казус, който те трябва да решат в рамките на една седмица.

Инж. Цанко Миланов , управител на „Винербергер“ ЕООД и „Тондах България“ ЕООД: Всяка платформа, която свързва бизнеса и учението, е полезна

23Включихме се в Академията, защото тя е прекрасна платформа за връзка между бизнеса и младите. Според мен обучението не трябва да остава зад вратите на университетите или само в академична среда. Всяка една възможност младите хора да „пият вода” от извора, да се срещат с реални казуси от бизнеса е прекрасна и заради това смятам, че „Академия Лидерите” би могла да бъде само от полза за тях. Когато проектът ми беше представен и видях списъка на компаниите, които ще са част от него, забелязах, че са се включили различен тип фирми от нашия бранш, и така участниците ще могат да си съставят добра картина какво се случва в строителния сектор. Това беше и една от основните причини да се включим. Освен това смятам, че студентите трябва да бъдат подкрепяни в желанието им да се самообразоват и да повишават своята добавена стойност като хора и специалисти. Академията е добра възможност освен знанията от университета да добият и така наречените soft skills умения, които на практика са ключови в ежедневната работа.

Състезателният елемент, който присъства в програмата, дава възможност отборите да извлекат максимума от себе си. От друга страна, ще можем в детайли да проследим работата, подготовката и представянето на всеки един отбор. Очаквам добри резултати, защото това са млади хора, които са отделили от свободното си време и имат желание да се развиват. Сигурен съм, че голяма част от тях ще намерят бъдеща работа в компаниите, които са се включили в Академията.

Искам да подчертая, че „Академия Лидерите” е изключително полезна за бранша, защото сме изправени пред огромна липса на качествени кадри. За съжаление продължава изтичането на подобен ресурс в чужбина. Смятам, че ние като представители на бизнеса и КСБ, като обединител на бранша, трябва да се научим да правим всичко възможно да покажем на младите, че бизнесът е достатъчно атрактивен и в България и че можем да им предложим добра основа за реализация. Всяка една платформа, която свързва бизнеса и учението, е полезна и е обречена на успех.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.11.2016. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.