МТСП ще подпомага млади предприемачи с нисколихвени кредити до 50 000 лв

Прочетена: 26

През следващите месеци Министерството на труда и социалната политика ще стартира схема от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), по която ще се създаде мрежа от консултантски услуги в помощ на млади хора с идеи за развиване на собствени стартъп компании. Това съобщи министър Зорница Русинова при откриването на традиционния форум „Дни на кариерата“ в Университета за национално и световно стопанство днес в София.
Министър Русинова припомни, че 70 млн. лв. от бюджета на ОПРЧР са насочени към Фонда на фондовете за финансиране на стартиращи и социални предприятия. От 12,5 млн. лв. са предназначени за млади хора до 29 години, които започват стопанска дейност и се самонаемат или стартират микропредприятие.
Със средствата ще се отпускат кредити с ниски лихви между 5000 и 50 000 лв., каза министър Русинова. Очакванията са, че през целия програмен период по този начин ще се подкрепят най-малко 440 младежки предприятия.
Министърът на труда отбеляза, че през последните месеци в България има положителна тенденция на пазара на труда. Безработицата у нас е по-ниска от средното равнище за ЕС. По данни на Евростат през октомври младежката безработица у нас е била 14,5%, докато средното й равнище в ЕС надхвърля 18%, каза Русинова. Най-важното обаче не са процентите, а младите хора да останат и намерят реализация в България. Започването на собствен бизнес е сред най-добрите възможности за това, добави министърът на труд и пожела на студентите да бъдат амбициозни, активни и предприемчиви.
Сред участниците в Дните на кариерата е и Агенцията по заетостта, която ще представи пред студентите възможностите да повишат квалификацията си и да започнат работа.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.12.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *