Успешно завърши четвъртото Национално състезание Varna Spaghetti Engineering

Вестник „Строител” е медиен партньор на надпреварата

Прочетена: 184

Георги Сотиров

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” и тази година достойно защити реномето си на авторитетен ВУЗ с провеждането на най-успешния формат за творчество и креативно мислене на новото поколение строителни инженери и архитекти – Varna Spaghetti Engineering. За пореден път организаторите от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ с ръководител доц. д-р инж. Милена Кичекова провокираха нестандартното мислене и въображение на младите хора, обучаващи се в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Изключителното по своя новаторски дух състезание обедини усилията на 27 ученици от професионалните гимназии по строителство от Варна, Бургас, София, Шумен, Пловдив и Велико Търново, разпределени в 9 отбора, и 33-ма студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” за създаването на уникални строителни конструкции от спагети.

Зам.-ректорът по научно-изследователската дейност на ВСУ проф. д-р Павел Павлов приветства участниците в състезанието, гостите от сродни висши учебни заведения, представителите на медиите от Варна и страната, както и зам.-ректора по международната дейност, проекти и технологично развитие 101проф. д-р Теодора Бакърджиева, и декана на Архитектурния факултет чл.кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев. Проф. Павлов подчерта забележителния принос на това състезание за бъдещото развитие на младите хора, избрали за свое професионално кредо строителството, архитектурата и геодезията.

От своя страна проф. Ковачев информира младите колеги за решението на академичното ръководство, че първите трима представили се най-добре и имащи желание да продължат следването си във варненската Алма матер, освен възпоменателни плакети могат да получат и парични бонуси в първата година от следването си.

В надпреварата за изграждане на съоръжение от спагети и други регламентирани материали с въртящи се части, отговарящо на правилата и критериите за оценка като сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания, се състезаваха и по два отбора от някои професионални училища. „Това красноречиво говори за интереса към тази инициатива, като в отделни гимназии са били проведени предварителни кръгове“, сподели пред в. „Строител“ инж. Даниела Симеонова – директор на Строителната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Бургас.

И още нещо интересно, което показва приемственост между средното и висшето образование на варненска територия – за подпомагане работата на учениците към всеки от отборите бяха включени консултанти – студенти от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“ от ВСУ „Черноризец Храбър“.

С 10-те отбора на ВСУ се съревноваваха и два екипа студенти от Испания, Латвия и Казахстан, които се обучават в черноморската столица по програмата „Еразъм”.

„Традиционно е да се смята, че спагетите са обект на кулинарното изкуство, но за четвърта поредна година модерно мислещите млади хора, които учат в професионалните гимназии по строителство, и нашите студенти, които се обучават в специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“, ще покажат, че това не е така и че със спагетите могат да се изграждат устойчиви конструкции и мостови съоръжения”, с тези обобщаващи думи доц. Кичекова даде старт на благородната надпревара за свежи идеи, креативност, новаторски умения и традиции. Изградените конструкции бяха оценени от авторитетно жури с председатели арх. Виктор Бузев – гл. архитект на община Врана, и инж. Христо Димитров – председател на ОП на КСБ – Варна и член на УС на Камарата.

102Инж. Даниела Симеонова, директор на Строителната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Бургас: Пространственото мислене е особено важно при обучениет

Нашата гимназия е с традиции в подготовката на строителни кадри още от далечната 1961 г. Ние обучаваме и специалисти за парковото строителство и за ВиК сектора. Наши възпитаници сега управляват крупни строителни фирми, работят като инженери и архитекти, защитават реномето на своето училище в различните клонове на икономиката.

Във Varna Spaghetti Engineering се включихме с два отбора – от XI и от XII клас. Нашето училище за трета поредна година е участник в това реномирано състезание за провокиране на различното мислене на възпитаниците ни. С моите колеги сме на мнение, че на учениците им липсва пространственото мислене, което е особено важно при обучението им в средното училище. Провокирането на този интерес в надпреварата във ВСУ е изведено на челно място.

103Доц. д-р инж. Даря Михалева, преподавател по дисциплините „Стоманобетон” и „Стоманобетон и антисеизмично строителство”: Целта е да постигнем атрактивни и издръжливи конструкци

Основният предмет на състезанието при ученическите отбори бе да се направят сгради или съоръжения от спагети. Те трябва да издържат на собственото си тегло и на динамично натоварване – сеизмично въздействие, което симулираме по подходящ начин. Височината е друг основен критерий. Стремежът е да се построи колкото е възможно по-високо съоръжение. Ще вметна, че миналогодишният победител построи кула с височина два метра. Друг важен показател е конструкцията да притежава въртящи се части до пет на брой.

Задачата на студентските отбори бе да построят мост от спагети, като отворът му е 40 метра в мащаб до 40 см. Отгоре да е с двулентов път. Съоръженията трябваше да са с подвижни части – да могат да се отварят, въртят и т.н. Те се изпитват и на натоварване с мини товарни автомобили. Идеята е мостовата конструкция да бъде атрактивна и да издържи освен собственото си тегло и предвиденото натоварване.

Доц. д-р инж. Милена Кичекова, ръководител катедра „Строителство на сгради и съоръжения“: Ще работим съвместно с екип от Харвардския университет

104Varna Spaghetti Engineering е приемник на Varna spaghetti tower. Имаме ново наименование, защото идеята ни е всяка година заданията за учениците и студентите да стават по-сложни и по-различни. Това състезание всъщност е първото по рода си – учениците от професионалните гимназии се надпреварваха по изработване на спагетени съоръжения – кули с въртящи се части, а студентите се бориха над заданието „мост на бъдещето” от спагети с подвижни части. Само ще маркирам, че студентските отбори бяха сформирани чрез вътрешна номинация на самите тях – нещо, което стана и в някои от професионалните училища. Този най-успешен формат в национален мащаб се превърна в мерило за творчество, иновативност, креативни идеи.

Целта на ВСУ „Черноризец Храбър” е чрез състезанието да помогне на учениците от строителните гимназии, които вече са в XII клас, да направят своя информиран избор за професионалното си бъдеще.

Искаме да покажем каква е професията на строителния инженер, на архитекта. Това е нашето конкурентно предимство, че на първо място поставяме студентите.

Всички участници в състезанието получават грамоти, които имат тежестта на успешно проведен кандидатстудентски изпит, и призьорите могат да следват в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“. ВСУ си сътрудничи с над 20 университета по целия свят в професионално направление „Строителство, архитектура и геодезия”. След успешно завършен първи курс всеки студент може да избере някои от тези университети, където да учи един семестър. Ние имаме седемгодишни традиции в организирането и провеждането на мобилност на студенти и преподаватели по програма „Еразъм“. При желание на студента да премине част от обучението си в друг университет се подписва тристранно споразумение между студента, изпращащия и приемащия университет, в което се определя програмата за неговото обучение и се прилага академична справка за постиженията му до този момент. Приемащият университет му издава академична справка, в която са посочени наименованията на придобитите курсове и кредитите, които всеки от тях носи. Тази година в Архитектурния факултет се обучават 20 студенти от Испания, Словения, Литва, Полша, Казахстан, Италия и др. Ние вярваме, че опитът, придобит при участието в тези програми, е безценното предимство на нашите възпитаници при бъдещата им професионална реализация.

В заключение – моето лично предизвикателство като ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ е свързано с новата магистърска програма, която ще стартира през февруари 2017 г. и е съвместна разработка с Българския съвет за устойчиво развитие. Тя е насочена към най-актуалната тема в строителния бранш – устойчивото строителство, която ще реализираме съвместно с Харвардския университет.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.12.2016. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.