БААИК: Ниските цени при договаряне на строителен надзор по програмата за саниране водят до некачествено изпълнение

Прочетена: 69

УС на БААИК изпрати писмо до всички общински администрации на територията на страната срещу ниските цени, на които се договарят обществените поръчки за строителен надзор, оценка за съответствие и инвеститорски контрол по Програмата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

 

Публикуваме пълният текст на писмото:

УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК), браншовото сдружение на фирмите, упражняващи строителен надзор и консултантска дейност в строителството, е разтревожен от постъпили в асоциацията сигнали за некоректно ниски цени при подписване на рамкови договорни споразумения между различни общини и фирми за строителен надзор по Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Наш професионален дълг е да предупредим Възложителите, в лицето на Общинските администрации, че при договаряне на нелоялно ниски цени (в пъти по-ниски от тези определени от МРРБ)  за оценка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите, строителен надзор и инвеститорски контрол, няма да бъде реализиран качествен продукт.

Това от своя страна ще хвърли сянка на недоверие върху ползите от Националната програма за саниране за отделните граждани, които ще получат некачествени „подобрения“ в жилищния си блок. Знаем всички, че изпълнението на програмата е постоянна тема на отделни партии и средствата за масова информация.

УС на БААИК смята, че дъмпинговите цени не са в услуга на Възложителите, а по-скоро във вреда на иначе обществено – полезната и работеща в интерес на отделния гражданин Програма за енергийна ефективност на жилищата. Разчитаме на гражданската отговорност на всяка една община на територията на страната и недопускането на неадекватно ниски цени за упражняване на контролна дейност в строителството!

С уважение:

УС на БААИК

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *