Кабинетът ще облекчава административната тежест за бизнеса

Служебното правителство направи отчет на работата си през първия месец

Прочетена: 21

Мартин Славчев

„Служебният кабинет ще предприеме действия за облекчаване на административната тежест за бизнеса“. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет, по време на която беше направен отчет на работата на правителството през първия месец от встъпването му в длъжност.

„Българският бизнес за съжаление е твърде тормозен от административни бюрократични пречки и от фискални такси. Затова ще работим за тяхното намаляване“, каза Герджиков. „Измина един месец от встъпването в длъжност на служебния кабинет и реших, че е редно да направим кратък преглед на добрите неща, които сме изпълнили. Едно от тях е, че в първите два месеца на 2017 г. финансовите резултати са много добри, повече от тези през същия период на 2016 г.“, обясни той. Огнян Герджиков съобщи, че ще бъдат отпуснати великденски надбавки за възрастните с пенсии под 314 лв., като това ще коства на бюджета около 51 млн. лв.

„Имам амбицията служебният кабинет да направи стъпка за влизане в преддверието на еврозоната. България отговаря на 3 от 4-те критерия за това. Остава един последен, за който може би трябва да се положат усилия и да се направят съответните съгласувания със страните – членки на ЕС. Не знам дали това ще може да се осъществи в рамките на мандата на служебния кабинет. До изборите няма да излъчваме еврокомисар. Ще предложим такъв, ако след това не се състави правителство“, каза още премиерът.

„Подготовката на предсрочните парламентарни избори на 26 март върви съгласно планировката, без особени затруднения“, отчете служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. По думите му всички могат да бъдат спокойни, че конституционното право на българските граждани да гласуват ще бъде спазено, като се използва досегашният метод с хартиените бюлетини.
Вицепремиерът, отговарящ за Българското председателство на Съвета на ЕС – Деница Златева, от своя страна съобщи, че през февруари са били предприети ключови действия за ангажимента на страната ни, като едно от тях е анализ на нашата подготовка да застанем начело на Съвета.

„Поставихме си задача за финансова стабилност на сектора. За този месец благодарение на по-топлото време се възстановиха резервите на електроенергия и възстановихме износа“. Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов. „В газовия сектор няма проблеми. Доставките се осъществяват спрямо заявките на клиентите. „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са финансово стабилни. Събираемостта е около 60 млн. лв.

Втората важна задача е изграждането на интерконектора България – Гърция, който е от стратегическо значение за страната ни. Целта е строителството да започне от 1 януари 2018 г.“, заяви Павлов.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.