МРРБ успокои НСОРБ: Няма спиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Прочетена: 29

Всички 2022 договора по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, сключени през 2016 г., ще бъдат финансирани. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов ръководството на НСОРБ и представители на Българската банка за развитие (ББР). Срещата се проведе по настояване на НСОРБ, които по време на 30-ото си общо годишно събрание алармираха за опасност от социално напрежение във връзка с новините за спиране на програмата и плащанията по нея. Преди събитието председателят на сдружението и кмет на община Велико Търново Даниел Панов заяви, че свръхтревожен е фактът, че в момента много от градоначалниците имат подписани договори, чието изпълнение може да бъде затруднено, както и проведени търгове с избрани изпълнители, с които не могат да сключат такива. В същото време по думите му е спряно и разплащането на извършени 100% строително-монтажни работи.

На срещата с министър Попниколов кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. От ББР увериха, че се работи по решаването на този казус и че имат ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно.

От изявление на МРРБ стана ясно още, че за останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата.

Даниел Панов очерта и проблеми по мерките за образователна инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. Според него 22 общини не са подписали договори за образователна инфраструктура, а при закъсняване със сроковете програмата няма да бъде продължена.

По време на общото си събрание общините отчетоха като успех постигнатата по-добра финансова рамка за 2017 г., като увеличението на средствата за местните администрации е с 18,7 млн. лв., или 8%. Има повишение и в останалите трансфери – за капиталови разходи – с 12 млн. лв. (8,4 на сто), за зимно поддържане и снегопочистване – с 2,1 млн. лв. (7,5 на сто).

От НСОРБ обявиха в призив към кандидатите за 44-ти парламент, че ще искат от тях да работят за ускоряването на децентрализацията. Това включва приемането на нов закон за местните данъци и такси, който да гарантира оставането на 2% от Данък общ доход за разширяване на регионалните приходоизточници и въвеждане на новата методика за определяне на размера на такса „Битови отпадъци“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.