Европейският зимен семестър 2017 г.: България отбелязва напредък, но остава под наблюдение

Прочетена: 26

Европейската комисия (ЕК) публикува своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Според доклада страните са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на политиката за предприемането на мерки в три посоки – насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики. Това съобщават от пресцентъра на ЕК.

В анализа се отбелязва, че в повечето държави икономическото възстановяване е довело до намаляване на равнището на безработицата, въпреки че то все още е над нивата отпреди кризата.

Въпреки това редица рискове остават – високите излишъци по текущата сметка се коригират само в ограничена степен, докато значителните по обем натрупани необслужвани кредити влияят върху финансовия сектор в някои държави.

Припомняме, че през ноември миналата година Комисията започна задълбочени прегледи за 13 държави членки, включително България, с цел да анализира дали те са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. Анализът показва, че прекомерни икономически дисбаланси са установени в България, Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър. Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция са засегнати от икономически дисбаланси. За Финландия не са установени такива.

„Анализът показва, че нашата стратегия на политиката, основана на насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и на стабилни бюджетни политики, дава резултати. Ето защо, вместо да даваме на хората фалшиви обещания, които не можем да изпълним, ние трябва да продължим поетия курс и да полагаме усилия за справянето с наследените от кризата проблеми и структурните слабости в нашите икономики. Политиките на ЕС и националните политики трябва да се стремят да направят икономиките ни по-устойчиви и да гарантират, че възстановяването се усеща от всички“, заяви заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог.

С публикувания анализ вниманието се насочва към националното измерение на европейския семестър с оглед на изготвянето на специфичните за всяка държава препоръки през пролетта.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.