Вече 20 професионални гимназии са въвели дуално обучение, строителни специалности няма

Прочетена: 59


Има 20 професионални гимназии в България, в които е въведено дуално обучение, при което учениците правят реални стажове в заводи и фирми, но все още липсват строителни специалности. За сега са въведени мехатроника, машиностроене, търговия и финанси. Тази година ще бъде отворено и кандидатстването по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, където има специален проект за дуално обучение. Това стана ясно от думите служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който участва в откриването на седмото заседание на форум за дуално образование в София. В работата му се включиха посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и представител на Австрийското посолство. Трите държави имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, което е резултат от добре работещите им системи на дуално образование.
„В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието, от една страна, е да даде професия на съответния младеж, а от друга – да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този младеж отново ще има място в бъдещето. Затова, когато се фокусираме в дуалното образование, не трябва да забравяме, че заедно с професията, трябва да дадем и другите важни елементи на възпитанието“, отбеляза министър Денков.

Посланик Кнобел изрази задоволство, че българо-швейцарският проект ДОМИНО, който функционира от 2015 г., е постигнал изключително голям ефект като по него днес работят 11 училища в 11 български града и 65 компании.

Според посланик Лингеман професионалното образование в Германия е крайъгълен камък на икономическия успех на страната и 50 процента от завършващите 350 професии в дуалната система, работят след това в същата област. По думите му редица германски компании разширяват дейността си в България и за да продължи този процес, ще е нужда квалифицирана работна ръка.

От австрийското посолство посочиха, че в страната им 120 хиляди стажанти работят в 35 хиляди компании в областта на дуалното образование.

В рамките на форума днес беше обявено началото на конкурса „Аз готвя най-добре“ за млади кулинарни таланти. В момента близо 500 ученика от 16 училища в цялата страна се обучават в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО по общо пет професии (машинен техник-машини и системи с цифрово-прорамно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). От есента предстои да навлизат и още три, които бяха решени на форума през юни миналата година: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването. Така общият броят брой професии в дуалното образование в България ще бъде 11.
Обсъден е и механизъм и програма за обучение на наставници. Предвижда се те да преминават основен курс в рамките на 32 учебни часа с възможност за опресняване веднъж годишно. Обучението ще е по единна национална рамкова програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Предвижда се финансирането да е от държавния бюджет (при държавна поръчка), европейските фондове, други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *