Деница Златева в Братислава: Като председател на Съвета, България е фокусирана върху приоритетите с най-голяма стойност за целия ЕС

Прочетена: 71

„България ще застане начело на дебата в Европейския съюз в ключов момент за бъдещето на Обединена Европа. Готови сме да бъдем активен и честен председател на Съвета на ЕС и да фокусираме усилията си върху тези политически приоритети, които ще донесат най-голяма добавена стойност за държавите членки“. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева в Братислава.

На работно посещение в Словакия вицепремиерът проведе консултации по въпросите за подготовката на Председателството на Съвета на ЕС с пълномощника на правителството на Словашката република за председателството на ЕС Иван Корчок. Словакия беше председателстваща страна на Съвета през втората половина на 2016 г.

По време нa посещението между двете страни бяха обменени добри практики по различните направления на подготовката на България – логистика, инфраструктура, комуникационна и културна програма и приемственост в политическите приоритети на Словакия и България.

„Формулирането на национална политическа програма, която да внесе отличим български принос в стратегическите приоритети в дневния ред на Европейския съюз, е наша първостепенна цел“, заяви вицепремиерът Деница Златева. Двамата със словашкия й колега се фокусираха върху въпросите за сигурността и се съгласиха, че при домакинството на срещите на Съвета следва да бъдат спазени най-високите стандарти за безопасност и да не бъдат щадени усилия за спокойното провеждане на Председателството.

На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред страната, дължащи се динамичната политическа обстановка в България. „За да бъде успешно, темата за Българското председателство не трябва да бъде употребявана с политически цели. Страната ни ще бъде достоен председател само ако не позволим партийни спекулации и злоупотреби в предизборното говорене да възпрепятстват подготовката ни. Предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да ни попречат да вземаме конструктивни дългосрочни решения за провеждането на Председателството ни в рамките на мандата на служебния кабинет“, категорична беше Деница Златева.

„Първото председателство на Съвета на ЕС ще бъде безценен опит за България. То ще донесе ползи на страната не само във външен план в рамките на Европейския съюз, но също така ще подобри капацитета на българските институции и ще направи гражданите на България по-активни и информирани по важните за Европа теми“, заяви Иван Корчок и изрази увереност, че България и Словакия ще останат доверени партньори през оставащите месеци на подготовка до началото на Българското председателство.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *