Зам.-министър Виолета Комитова: Енергийната ефективност и интелигентите градове са приоритети за МРРБ, като мерки за екологичното състояние на планетата

Прочетена: 37

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя и ще продължи да подкрепя  всички инициативи, свързани с намаляване на енергийното потребление, използването на възобновяеми енергийни източници и изграждането на интелигентни градове. Това са наши основни приоритети, като част от усилията за подобряване на общото екологично състояние на планетата.  Това заяви заместник -министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова при откриването на 13-тото издание на  Международния форум за Форум за енергийна ефективност, зелена енергия, интелигентни градове и екология. Тя отбеляза, че това са важни теми, по които министерството  работи системно, чрез политики и  инвестиции за намаляване на общото енергийно потребление и подобряване на енергийната ефективност чрез Националната програма за енергийна ефективност и оперативните програми, по които са санирани и ще продължат да бъдат обновявани редица жилищни и обществени сгради. Това е вярната посока, в която работим, подчерта арх. Комитова.

Според нея енергийното подобряване на сградния фонд не пести само ресурси, а  решава и съществения въпрос за подобряване на средата за обитаване и подобряване на качеството на живот.  По отношение на изграждането на  т.нар. „интелигентни градове“, зам.-министър Комитова посочи, че все още сме далеч от крайната цел. „Не можем да кажем, че днес имаме интелигентни градове, но благодарение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., работим  за внедряване на интелигентни транспортни системи за управление на трафика и градския транспорт и използването на нови транспортни средства с по-малък разход на енергия, включително и по модернизацията на въздушно контактните мрежи и др., което е крачка към постигане на тази цел“, отбеляза тя.

Заместник-министърът коментира, че обществото ни все повече осъзнава темата за устойчиво развитие като дългосрочна и стратегическа цел за оцеляване на планетата. В тази връзка основният фокус е насочен към  пестенето на ресурсите, което е ключов въпрос за бъдещето на нашата цивилизация. „Проблемите на енергийната ефективност, зелената енергия, интелигентните градове и екологията са глобални проблеми, касаят цялото човечество и природата. За тях няма глобални решения, те винаги са локални, състоящи се от множество малки стъпки, подобрения, иновации и  малки политики, които водят към устойчиво развитие“, подчерта Комитова.  По думите й форумът е доказателство за осъзнаването на проблемите и насочването им в правилна посока, както и възможност да се покажат решенията до които сме достигнали и за постиженията,  които можем да отчетем към днешна дата.

„Без сътрудничеството между държавната власт и университетите, бизнеса, науката, обществото, неправителствените организации, ние няма да можем да решим нито един от тези проблеми. Именно обменът на идеи и добри практики, и иновативни решения в обществото може да допринесе единствено и само за решение на проблемите днес“, изтъкна заместник-министър Виолета Комитова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *