Президентът Румен Радев: Ще се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости – на център и на периферия (обновена)

Прочетена: 37

Още на 23 февруари имах телефонен разговор с премиера на Малта г-н Джоузеф Мускат и изказах моята категорична подкрепа за Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Това е и официалната българска позиция. Това заяви при пристигането си на заседанието на Европейския съвет президентът Румен Радев. „Мисля, че от тази седмица Европа няма да е същата. Налице е тенденция Европейския съюз от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Тук съм да изразя ясната българска позиция на подкрепа на основополагащите ценности на ЕС – единството и солидарността. Ще се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости – на център и на периферия“, каза Радев.

„Дебатът за бъдещето на Европа, както се предлага в тези пет сценария, едва сега започва. Предстои ни да разгледаме римската декларация. А дебатът по „Бялата книга“ ще приключи през декември. Когато ще има някакво решение. До тогава ние трябва да извършим много задълбочен анализ. Ще отговорим на призива на г-н Юнкер дебатът да протече не само в институциите, но и сред обществото“, допълни президентът. „Ние ще държим да се спазят основополагащите принципи – единство и солидарност“, подчерта Радев.  

Можете да видите цялото изказване на президента Румен Радев тук.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.