СО обяви открит конкурс за превръщането на топлоцентралата на НДК в Център за изкуство и култура

Прочетена: 42

Столичната община обяви открит конкурс за обемно- пространствена концепция и идеен проект, въз основа на които да се разработи бъдещия инвестиционен проект за реконструкция и преустройство на съществуващата сграда на топлоцентралата на НДК и превръщането ѝ в Център за изкуство и култура. Това съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство“. Крайната цел е да се създаде място за изява на независимите артисти в България и да се докаже, че изоставените индустриални пространства в градската среда имат потенциал за нов живот.

Топлоцентралата е идентифицирана като място с висок потенциал за развитие на независим културен живот в София и е част от стратегията за развитие на културата в София до 2023 година, където е заложено изграждането на поне един независим артистичен център, който подпомага развитието на съвременните изкуства, артисти и публика.

Реконструираната топлоцентрала ще бъде място за разнообразни независими творчески проекти и като такова трябва да покрива различни изисквания. По- важните очаквания от новия културен център са да действа като активно, ново обществено пространство за култура в центъра на София, като осигурява условия за широк набор от артистични прояви (танц, театър, музика, визуални изкуства и др.), както и да бъде средище за образователни и социални дейности. Важен критерий в конкурса ще бъдат и предложения относно пълноценното и безконфликтно свързване на сградата с околната паркова среда, както и идеи как бъдещият културен център ще упражнява “регенериращ” ефект върху квартала и околните пространства. От кандидатите се очаква проектите им да демонстрират съвременност, както и да предложат визуално разпознаваем архитектурен образ, запазвайки съществуващите белези и идентичност на мястото и сградата;

Право на участие в конкурса имат всички български и чуждестранни физически и юридически лица, както и техни обединения.

Наградният фонд на конкурса предвижда за спечелилия I-во място парична награда в размер на 15 000 лева , за II-ро място 10 000 лева и за III-то място 5 000 лева. С класирания на първо място участник се сключва договор по реда на чл.79, ал.1, т.9 от ЗОП (процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без обявление) за изпълнение на услуга – изработка на технически и работен инвестиционен проект за реконструкция и преустройство на съществуващата сграда на топлоцентралата на НДК в Център за изкуства и култура.

Крайният срок за подаване на изработените проекти е 12-ти май 2017-та година, до 17.30 часа.

Подробна информация за конкурса тук:
https://platform.negometrix.com/…/PublishedTenderInformatio…

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.