Забраниха за пиена водата в 3 общини в Кърджали

Прочетена: 26

Водата в три общини в Кърджалийско е забранена за пиене. От Регионалната здравна инспекция вече са взели спешни мерки заради потенциална опасност от натравяне с тежки метали.

Причината е изтичането на води от хвостохранилището на река Ерма, тя пък се влива в река Върбица. А от нея вода за пиене ползват три общини в Кърджалийска област:

„Става въпрос за изпускане от хвостохранилището на Ерма река. Това е предупредителен сигнал”, обясни инж. Росица Иванова, директор „Обществено здраве” в РЗИ – Кърджали.

Водата няма да бъде спряна изцяло, но ще може да се използва само за миене, което е безопасно, категорични са инспекторите.

Директорът на РЗИ – Кърджали д-р Виктор Кирчев пък успокои гражданите, че дори част от хората да са погълнали от опасната вода, това не е толкова рисково, защото „натравянето с тежки метали изисква дълъг период, за да се натрупа в организма и да има някакви последствия за самия организъм”.

Освен това дори и да е имало изтичане на тежки метали във водата, те трудно ще стигнат до чешмите, защото резервоарите са големи, а за натравяне е нужно много време.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *