Представители на ЕК ще обсъдят възможностите за инвестиции в сектор „Транспорт” с българското правителство и институциите

Европейската комисия и МТИТС организират двудневна конференция в София

Прочетена: 39

Десислава Бакърджиева

На 23 и 24 март 2017 г. в София ще се проведе регионална конференция за насърчаване на инвестициите в сектор „Транспорт“.

Събитието се организира от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия (ЕК) в сътрудничество с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Форумът има за цел да събере на едно място представители на ЕК, българското правителство и институции, публичния сектор и бизнеса. Участие в конференцията ще вземат служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Пим ван Балеком, европейските координатори – за коридор „Рейнско – Дунавски“ Карла Пейс и за коридор „Северно море – Балтийско море“ Катрин Траутман, министри на транспорта от ЕС и др.

В рамките на двудневната конференция ще се обсъдят възможностите за увеличаване на инвестициите в отрасъла. По време на събитието ще бъде представена и публикуваната от ЕК, на 8 февруари 2017 г., покана за подаване на предложения по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) в сектор „Транспорт“ (Кохезионен пакет). Това е третата покана по МСЕ, чрез която се предоставят 1 млрд. евро, като допълнение към частни инициативи, насочени към ключови транспортни проекти. Целта е 1 млрд. евро от европейските фондове да бъдат обединени с други алтернативни източници на финансиране, за да се стимулират частните инвестиции в проекти от обществен интерес.

България кандидатства с четири проектни предложения по третата покана на МСЕ. Два са на ДП „Ръководство на въздушното движение“, един на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и един на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата им инвестиционна стойност е 207 млн. евро, а търсеното европейско финансиране възлиза на 85%.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.