Затяга се контрола на оръжията в ЕС

Прочетена: 56

С поправки в директивата за огнестрелните оръжия евродепутатите затягат контрола върху деактивирани оръжия и тези с халосни патрони като използваните в терористичните атаки в Париж. Те също така задължават държавите членки на ЕС да имат подходяща система за мониторинг, издаване и подновяване на разрешителни, както и да обменят информация.
Предварителното споразумение, постигнато между преговарящите на парламента и на Съвета през декември 2016 г., беше одобрено от ЕП с 491 гласа „за“ срещу 178 „против“, с 28 „въздържал се“.
Понастоящем оръжията с халосни патрони могат да бъдат продавани без разрешение в някои страни от ЕС, но с актуализираната директива, вече ще се регистрират под същите условия като огнестрелните.
Въвежда се нов, по-стриктен контрол за някои полуавтоматични огнестрелни оръжия, когато на тях бъде поставен пълнител с висок капацитет (над 20 патрона за късите полуавтоматични оръжия и над 10 за дългите), както и върху автоматични оръжия, които са били модифицирани в полуавтоматични.
Държавите членки ще могат да издават разрешения от „категория А“ за определени лица като спортни стрелци, запасняци, а в изключителни и надлежно обосновани случаи и на музеи, и колекционери при спазване на строги мерки за сигурност.
Проектът на директива все още трябва да бъде официално приет и от Съвета на министрите на ЕС. Държавите членки ще разполагат с 15 месеца от дата на влизане в сила на директивата, за да транспонират новите правила в националните си законодателства. Те ще имат срок от 30 месеца, за да създадат системи за въвеждане на необходимата информация за проследяване и идентифициране на огнестрелни оръжия.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.