Вицепремиерът Стефан Янев: Имаме готовност да защитим държавната граница

Прочетена: 19

„Не предвиждаме допълнителни мерки по границата с оглед актуалната ситуация. Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по ГКПП, така и по отношение на охраната на границата“. Това заяви на брифинг в Малко Търново вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов той посети граничните пунктове на българо-турската граница. В рамките на посещението си в района двамата бяха първо в Свиленград, където проведоха срещи със служители на ГД „Гранична полиция“ и на Българската армия, изпълняващи задълженията си в този участък. „Извършва се актуализация на плановете, разполагаме с картина за голяма част от българските граници в момента. Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, бе категоричен вицепремиерът Янев. По думите му, в момента около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Той използва възможността да благодари на всички хора в униформа, които изпълняват тази задача: Тяхната работа е много важна, защото осигурява спокойствието на всички български граждани.
Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов поясни, че в хода на днешната инспекция е констатирано, че дейностите, предвидени от изпълнителите на проектите по изграждане на възпрепятстващото инженерно съоръжение, се изпълняват в срок. Остават около 12 км в района на Хасково, които трябва да бъдат завършени до 31 май 2017 г. В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, остават 12 км, като срокът на завършване е към средата на месец май т.г. „Надяваме се, че след като изградим това инженерно съоръжение, българската граница ще е още по-сигурна“, допълни вътрешният министър. Той даде много висока оценка на доброто взаимодействие между служителите на Министерството на вътрешните работи и на Българската армия.
Обстановката на границата е спокойна – увери вътрешният министър и съобщи, че през изтеклото денонощие има регистриран един случай, при който в района на Резово е задържана група от петима души, заедно с каналджия, български гражданин. Спрямо тях са приложени всички мерки, предвидени в закона.
Министър Узунов подчерта, че ежедневно се следи и анализира оперативната обстановка. През последните два месеца, вследствие на ефективното противодействие срещу каналджийството, опитите за нарушение на българската граница – както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната – биват задържани все по-малко хора. Това е индикация, че опитите за нелегално преминаване са намалели. Той предостави и конкретни данни: през 2016 г. са констатирани общо 160 случая на преодоляване на инженерното съоръжение /в ГПУ Малко Търново – 71 случая, в ГПУ Свиленград – 39 случая. От началото на 2017 г. до днес тези опити са само 17, което представлява спад в значителни размери. Според данните, миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г., за същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.
През последните три денонощия няма увеличение на превозните средства, както и на преминалите хора през ГКПП – Капитан Андреево, няма видимо увеличение и на цифрите за граничните пунктове Лесово и Малко Търново – информира още вътрешният министър.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *