Областният управител Вълчо Чолаков и министърът на икономиката доц. д-р Теодор Седларски се срещнаха в Бургас

Прочетена: 27

Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас, финансирането на икономическа зона „Равнец“, облекчаване режима за пребиваване на чуждестранни инвеститори са били част от темите, които са обсъдили областният управител Вълчо Чолаков и министърът на икономиката доц. д-р Теодор Седларски. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Бургас. На срещата са присъствали още началникът на политическия кабинет на Министъра – Снежана Георгиева, Антоанета Барес – Изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“.

Според Чолаков когато чуждестранен гражданин инвестира в закупуването на имот или в акции, той трябва да получава разрешение за пребиваване на територията на страната ни. Той е подчертал, че това е един от начините да се стимулират външните инвестиции. Областният управител е поискал съдействие от държавата за подпомогне развитието на икономическа зона „Равнец“, както и повече правомощия за община Бургас, във връзка с управлението на предоставения й терен. Според него 3500 дка са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. Индустриалната зона в Равнец е един от проектите, по  които общинската и областна администрации няколко години вече работят активно. Процедурата по прехвърляне на собствеността на бившата авиобаза от държавата на община Бургас е била приоритет за Чолаков веднага след като е встъпил в длъжност. Реализацията на този проект е част от усилията по привличане на нови инвеститори в областта и повишаване на икономическите показатели. Бившото военно летище е изключително подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация писти са предпоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

Областният управител е обсъдил с министъра и възможностите за вдигане прага на ДДС, въвеждане на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса, например отмяна задължението за публикуване на годишен финансов отчет в Търговския регистър. Чолаков за пореден път е призовал и за повече усилия в посока въвеждане на електронното управление в страната, което да облекчи гражданите като даде възможност на институциите да изискват информация по служебен път. „По този начин ще се пести време и средства на бизнеса, ще се осигури по-благоприятна среда за работа и ще се минимизират лошите практики”, заявил областния управител.

 

 

 

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *