Победителят в първия Маратон на Франкофонията, провел се в столичния район „Младост”, заминава за три седмици в Женева

Прочетена: 57

Победителят в първия Маратон на Франкофонията, провел се в столичния район „Младост”, заминава за три седмици в Женева. Това е гимназистът Илия Мирчев. Маратонът, организиран от Район „Младост” и Международната организация на Франкофонията, се превърна в истински празник, не само за участващите ученици, но и за събралите се граждани, много от които не само от „Младост”, но и от други райони на София. Присъстваха представители на редица посолства на страните от Франкофонията.

В присъствието на нотариус беше изтеглена голямата награда – триседмичен курс по френски език в Университета в Женева (Швейцария), а победителите при девойките и младежите получиха таблети, курсове по френски език във Френския институт и различни предметни награди. Кметът на район „Младост” Десислава Иванчева и директорът на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа доц. д-р Рени Йотова връчиха купи, грамоти и наградите на отличилите се.

При младежите първи финишира Мирослав Василев от 128 СУ, а втори и трети останаха Павел Димитров (9 ФЕГ) и Евгени Калчев (131 СУ). Бяха раздадени три първи награди за девойки. Победителки станаха Виктория Югова и Анна Попчовска от 9 ФЕГ, и Михаела Накова от 81 СУ. Техни подгласнички останаха Мария Павлова (144 СУ) и Мария Пеловска (9 ФЕГ).

Беше даден старт и за гражданите, желаещи да пробягат трасето. След края на Маратона беше направена и демонстрация на играта петанк, която се появява в началото на XX век във Франция. Цялото събитие премина под звуците на музика от страните от Франкофонията, като с прекрасни изпълнения се изявиха хорът на Френската гимназия и талантливите деца на „Младост” с ръководители Мими Иванова и Развигор Попов.

Събитието се проведе със съдействието на Университета в Женева, Швейцарското посолство в България и Френския институт в България.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *