Лиляна Павлова, ГЕРБ: Служебният кабинет срива имиджа на пътния сектор

Прочетена: 42

Процедурата по избор на изпълнител за изграждането на тунел „Железница“, част от магистрала „Струма“, е спряна. Причината – изчезнала е част от техническата документация на един от кандидатите. Магистрала „Струма“ трябва да бъде готова до 2022 година, иначе България губи европейското финансиране и ще трябва да възстанови всичко усвоени евросредства по този проект.

Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, избрана за депутат от ГЕРБ, изрази своето безпокойство в „Денят започва“, че в седмицата, когато трябваше да излезе решението за избор на изпълнител и да започне работата по този тунел, процедурата беше опорочена с изнасяне на документи. Попита защо не се спазват правилата и процедурите, и подчерта, че това ще доведе до по-страшното –  до блокаж и забавяне на цялостното доизграждане на автомагистрала „Струма“. Трябваше и да бъде избран проектът за 20-те километра от Кресненското дефиле. Но по-притеснителното е „Железница“ – опорочават процедурата, тя се прекратява, това води до блокиране на изграждането на участъка от Благоевград до дефилето, защото част от това трасе е и тунелът, обясни Лиляна Павлова.

Ако започнат дълги процедури по обжалване законосъобразно ли е или не това прекратяване, това означава да влезем в месеци безвремие, при пълна невъзможност и блокаж да обявим наново процедурата, това води до абсолютна невъзможност да пуснем участъка от магистралата след Благоевград, а това има риск да блокира изцяло европейското финансиране, което има срок, подчерта бившият регионален министър.

За 6-те години не сме допускали случаи на изнасяне на документи от АПИ, категорична беше Лиляна Павлова и поясни, че е абсолютно забранено един човек да стои сам в залата, където са тръжните документи, трябва да са минимум двама, всяка една страница трябва да бъде подписана, никой няма право да изнася оферти. Как са били изнесени тези документи от АПИ трябва да дадат отговор компетентните органи. За 10 години успяхме да изчистим имиджа на АПИ, а сега буквално ни върнаха 10 години назад, заяви Павлова.

Тя коментира, че служебният кабинет срива имиджа на пътния сектор и каза че „колкото по-бързо се махне служебният кабинет, толкова по-добре за България“.

Коментира и съставянето на ново правителство, по думите ѝ е задължително ГЕРБ като първа сила са длъжни да съставят правителство, като намерят най-добрия възможен вариант и да го направят максимално бързо, за да се прекратят действията на служебното правителство, както и за стабилността в държавата. Подчерта, че и колегите им от Обединените патриоти са на същото мнение, че България е по-скъпа и важна. Търсим начини да се разберем, отбеляза тя, като посочи, че има някои теми, по които още не са се разбрали, като пенсиите, санирането, мажоритарния вот – но търсят възможност и дебат за компромис. Рано е още да се говори за имена в бъдещия кабинет, каза Павлова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *