Милка Христова, БСП: Доволна съм, че накарахме столичния кмет да обещае да запази книжния пазар

Прочетена: 22

„Доволна съм, че накарахме столичния кмет да поеме ангажимент за запазване на книжния пазар на площад „Славейков“. Отчитам го като наш общ успех заедно с букинистите и представителите на творческите съюзи и организации в областта на културата“. Това коментира заместник-председателят на СОС от групата на БСП Лява България Милка Христова. Тя се срещна днес с букинистите на площад „Славейков“ и разговаря с тях за постигнатия на сесията в четвъртък резултат от общите им действия за запазване на книжния пазар.

Както е известно Милка Христова и председателят на групата на БСП Лява България в общинския съвет Калоян Паргов подеха кампания за запазване на книжния пазар на площад „Славейков“ веднага след като стана ясно, че той няма да остане на мястото си след ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. По време на сесията на СОС в четвъртък Калоян Паргов връчи на столичния кмет и подписка, инициирана от продавачите на книги на площада със събрани за два дни над 1000 подписа и поиска от името на букинистите тя да се срещне с тях.

„Доволна съм, че нашата позиция предизвика госпожа Фандъкова да поеме ангажимент за запазване на книжния пазар. Силно съм озадачена обаче от друго. От отказа й да се срещне лично с продавачите на книги и от „условието“ след ремонта и връщането на пазара да бъде забранено там да се продават учебници, коментира Милка Христова. – Това условие ми прилича на „наказателна акция“ срещу действията на букинистите да запазят книжния пазар. Освен това е доста лобистко. Откакто съществува книжният пазар на площад „Славейков“ е ясно, че там се продават нови и употребявани учебници и всеки може да намери това, което му е нужно. Независимо колко старо е изданието. Та нали точно с това са полезни букинистите“.

Според Милка Христова опитът на столичния кмет да даде обяснение, че не е имало планове за премахването на книжния пазар на „Славейков“ не е успешен. „Идея за премахването на книжния пазар като функциониращ целогодишно има и тя е заложена в класирания на първо място от самата Столична община проект за обновяването на тази част от центъра на София, обясни заместник-председателят на СОС. – Именно според този проект книжният пазар се „свива” като се разполага в двата края на площада под „пластмасови козирки” само в дните петък, събота и неделя. Центърът на площада е устроен като свободна площ с преместваеми маси и столове, които най-вероятно ще се използват за функционирането на кафенета. Въпросът тук е, достатъчен ли е поетият на сесията на СОС ангажимент от кмета на София, че одобреният проект няма да се реализира, или са необходими изрични административни действия за промяна на този проект. Остава открит и въпросът след ремонта къде точно ще бъде разположен пазарът на книги и на каква площ?

Продавачите на книги очакват отговори на тези въпроси и продължават да се надяват на среща със столичния кмет.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.