Фронтекс: Турция застрашава споразумението за бежанците

Прочетена: 21

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) съобщи, че съществува реална опасност вътрешните политически събития в Турция да застрашат изпълнението на споразумението за бежанците.

Това се посочва в доклад на организацията. Експертите допълват, че след опита за преврат през юли 2016 година турската сигурност и брегова охрана са били значително отслабени.

„Това може да повлияе на съответствието с условията на споразумението и повдига въпроси за бъдещето на сделката“, се казва в документа.

От Фронтекс отбелязват, че по външните граници на ЕС все още има значителни проблеми с мигрантите. Въпреки че в повечето от случаите те са регистрирани в бежанските центрове за прием в Гърция и Италия, остава голям брой хора, които не разполагат с никакви документи.

Организацията отбелязва, че по този начин в Европа могат да проникнат много терористи.

Според споразумението Турция ще помогне за спирането на потока от бежанци към Европа, като в замяна трябва да получи визова либерализация, ускоряване на преговорния процес за членство в ЕС, както и финансова помощ от няколко милиарда долара.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *