Главчев: Патриотите са единствените възможни партньори в 44 НС

Прочетена: 26

„Разговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото Народно събрание“, каза за БНР Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Водим разговори в тази посока с Обединените патриоти, които в така структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени възможни партньори, защото другия вариант е правителство на малцинството, с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент“, обясни той.

Главчев каза, че още не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове: „Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след това се започват коментарите по състава и на правителство, и на други ръководни постове в държавата. Ние се учим от грешките си. Не е коментиран въпросът министри от служебния кабинет да запазят постовете си. Няма постигнато единомислие по размера на минималните пенсиите между ГЕРБ и Обединените патриоти“, каза още Главчев, но подчерта: „Има общото виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но това да бъде свързано с растеж в икономиката. Разговорите с патриотите вървят добре, без обаче излишни поводи за фанфари на този етап.

От своя страна Валери Симеонов коментира: „Ако е необходимо някои държавни приоритети или приоритети, които са заложени в програмата на ГЕРБ, могат да бъдат леко коригирани в посока да бъдат осигурени средства, с които да се направи това повишение, за което ние настояваме.

Главчев каза още, че ГЕРБ ще предложи проект за мажоритарно гласуване с въпросите от референдума, но: „Всичко в Народното събрание се решава с гласуване. Волята на народа как ще се структурира НС е ясна, оттам-нататък се търсят необходимите мнозинства по различни теми.“

Темата не е консенсусна с Обединените патриотите. Валери Симеонов каза, че промяната трябва да ограничи вота от чужбина:

„Задължително ограничаване в Турция, единият от начините беше заложен от служебното правителство, макар и не много добре изпипан, но в правилната посока, държа да го кажа… Също така извън държави от ЕС да се гласува в посолства и в консулств, но това са въпроси, които ще ги обсъждаме тепърва, не сме стигнали до там.“

Доходи, икономика, прекратяването на договорите с Американските централи 1 и 3, закона за вероизповеданията, трябва да са част от новите законопроекти, според Симеонов. Той очаква до края на следващата седмица да има новини за правителството.

Димитър Главчев от ГЕРБ не посочи дата, той обаче заяви готовност да заеме поста председател на 44-тото Народно събрание, въпреки че все още темата не била обсъждана: „Има много подготвени колеги, които биха могли да заемат този пост – само в рамките на ГЕРБ са трима – четирима, какво остава за други партии, но задавайки ми на мен този въпрос – разбира се, че имам готовност.“

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *