Министерството на правосъдието предложи изменение в наредба за пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни

Прочетена: 46

Ренета Николова

Министерството на правосъдието (МП) публикува за обществено обсъждане предложения за промяна в Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори. С измененията кметовете на малките населени места се задължават да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система „Единство“ на Нотариалната камара, съобщиха от МП. Целта е нотариусите да имат възможност да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални или не. Това на практика би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти. Промените са предизвикани от зачестилите схеми за имотни измами с фалшиви пълномощни, заверени в малките населени места, уточнява се в писмото от министерството.

Ръководител на групата за изготвяне на промените, създадена със заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова, е нейният заместник Валери Тарандов. В нея са взели участие и представители на Нотариалната камара, на Националното сдружение на общините в Република България и експерти от министерството, става ясно от съобщението.

С новите текстове ще се даде ограничено право на достъп на лицата по чл. 83, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност до информационната система „Единство“. Достъпът ще се осъществява с потребителско име и парола по защитен канал за достъп, с каквито общините разполагат. По този начин отпада и необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за общините, които по първоначална идея трябваше да закупят около 4000 квалифицирани електронни подписа. Решен е и проблемът с евентуалното разгласяване на данни от самите кметове – те ще имат достъп само до документите, които те са въвели.

От началото на 2017 г. не са констатирани т.нар кражби на фирми

„От началото на годината не е констатиран случай на измама или опит за измама по отношение на обстоятелства, подлежащи на вписване в Търговския регистър, или т.нар. кражба на фирми, заяви председателят на Нотариалната камара Димитър Танев по време на семинар на организацията, който се проведе в хотел „Рила” на кк Боровец.

„Това се дължи на промените в Търговския закон, предложени от министър Захариева и влезли в сила през декември 2016-а. Единствената възможност за измами при прехвърляне на имоти или вещи остава с фалшиви пълномощни, издадени от кметове или кметски наместници, които упражняват функцията на нотариус там, където няма такъв. Издадените от тях пълномощни към момента не се въвеждат в регистъра „Единство“ на нотариусите“, обясни той. „НК предложи своята визия за конкретни нормативни допълнения, които да залегнат в Наредба 32, като подробно изложи своите мотиви в рамките на заседание на работната група, което се проведе на 16.03.2017 г. Членовете на групата приеха изцяло и без възражения направените предложения на НК, които са публикувани на сайта на организацията“, коментира още Димитър Танев.

Още за обсъжданите теми на пролетния семинар на Нотариалната камара четете в следващия брой на в. „Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Един коментар по Министерството на правосъдието предложи изменение в наредба за пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни

  1. Ренета (Рени) Стоянова

    Отидох на портала за общестено обсъждане и с изненада открих, че няма нито един коментар. Аз се изказах, но не съм юрист и ми е чудно, че няма нито едно компетентно мнение. И кметовете нищо не казват. Обвинявам ги, че са главните виновници за имотните измами, а те мълчат. Може би не ходят на такива места в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.