Турският премиер Бинали Йълдъръм: Отговор „Да“ победи на референдума

Прочетена: 26

Отговор „Да“ победи на референдума. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по време на митинг. Той заяви, че е горд от вота на всички, които са отишли да гласуват. „Отваряме нова страница от историята на Турция“, подчерта той. 

Новата система възлага изпълнителната власт на президента, а постът министър-председател се отменя. Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти. Меджлисът ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати.

Меджлисът няма да може да инициира вот на недоверие. Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в меджлиса. Единственият законопроект, който президентът ще внася е свързан с бюджета на страната. Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия. Президентът ще може да разпуска кабинета. Меджлисът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *