ЕС призовава Турция да търси широк национален консенсус

Прочетена: 18

Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по своите промени в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума. Това обяви късно снощи Европейската комисия в изявление, цитирано от агенция Ройтерс.
Според неофициални резултати от гласуването на референдума в неделя, 51,3 процента от турските избиратели са одобрили промени в конституцията, които ще дадат нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.
С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане, се посочва в изявлението на Европейската комисия.
Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.
В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.
Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила „ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *