Предлагат промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписвания

Прочетена: 26

Създадената със заповед на служебния премиер Огнян Герджиков работната група, която да предложи конкретни мерки за облекчаване на административната тежест върху малките и средни предприятия, предлага промени в Тарифата на държавните такси, събирани от Агенцията по вписвания. Предложението е публикувано за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации на Министерския съвет и до 3 май т.г. могат да се изразяват становища.
Към настоящия момент посочената разпоредба предвижда, че за вписване на подлежащи на вписване актове и документи се събира такса върху цената, по която е таксуван актът или документът, или върху цената на иска в размер 0,1 на сто, но не по-малко от 10 лв. Предложенията са да се постави таван 500 лв. при вписване на апорт с предмет недвижими имоти, а за всички останали случаи се предлага таванът на таксите за вписване по чл.2 от Тарифата да е 1000 лв.
Предлаганото изменение засяга само подлежащи на вписване актове и документи с материален интерес над 1 млн. лева и няма да се отрази съществено на достигане размера на планираните годишни приходи на Агенция по вписванията. Приходите на Агенцията през последните години 3 бележат тенденция на постоянно нарастване, като в пъти превишават направените разходи. Съгласно Доклад за дейността на Агенцията за 2016 г., общата сума на постъпилите приходи за периода са 58 630 081 лв., което представлява 108,88% от утвърдените по бюджетна сметка 53 845800 лв. Разходите за същия период общо за Агенцията са 15 524 953 лв. при планирани разходи от 15 587 593 лева. Очакваното общо намаление на приходите от събрани такси по вписванията не надвишава 7 млн. лева и ще бъде компенсирано от превишаването на действително реализираните приходи над планираните.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *