Емил Радев: Над 18 млрд. лв. от ЕС са инвестирани в икономиката и инфраструктурата на България

Прочетена: 2157

Финансовият израз на подкрепата, която България е получила от ЕС до момента, надхвърля 18 млрд. лв. Това са средства, които са инвестирани в икономиката и инфраструктурата на страната ни, в развитието на конкурентоспособен бизнес, в нови възможности за обучение и стаж на младите хора. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който в Деня на Европа организира дискусионен форум с участието на ученици и студенти. Събитието се проведе в Морската градина на Варна, където беше монтирана инсталацията „Аз съм в Европа”. Тя се превърна в тематичен фон за снимки, от който се възползваха много жители и гости на града.
В рамките на дискусията с младежите Емил Радев изрази увереност, че с незаменимата подкрепа на ЕС България ще достигне средноевропейските нива както по отношение на конкурентоспособността, така и по отношение на доходите. Сред ползите от членството на страната ни в Общността евродепутатът открои тежестта, която Обединена Европа има при преговорите по редица въпроси с международно значение като сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, цената на енергоизточниците и др.
„Престъпността и измамите придобиват трансгранични измерения, затова борбата с тях изисква общоевропейски отговор, какъвто например е Европейската прокуратура. България е сред 16-те държави-членки, които на доброволен принцип обединиха усилия в тази структура, за да се борят с измамите с евросредства и ДДС. Надяваме се, че по-късно този обхват ще се разшири, така че да бъдат включени и обществените поръчки с европейско финансиране”, обясни Емил Радев.
Той изтъкна, че България спазва отговорно задълженията си като член на ЕС, но понякога несправедливо е сочена с пръст. Радев припомни, че страната ни преди 5 години е покрила всички технически критерии, но въпреки това още не е член на Шенгенското пространство. Като горчив пример за двоен стандарт в ЕС той посочи, че България и Румъния остават обект на мониторинг в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, макар че проблеми с корупцията и върховенството на закона има във всички държави-членки. „Затова настояваме да се въведе общ европейски мониторинг”, категоричен бе българският евродепутат.
Ученици от клуб „Европейски мост” към ОДК, от клуб „Приятели на Европа” към СУ „Пейо Яворов” и от клуб „Млад журналист” към НУ „Васил Левски” отправиха множество въпроси към Емил Радев. Те проявиха интерес към т. нар. Бяла книга и сценариите за бъдещето на Европа, която тя чертае, към европейската политика относно зелената енергия, към ефекта от Брекзит, мерките в отговор на миграционната криза и равнопоставеността между половете. Не липсваха въпроси и относно процедурата за влизане в Еврозоната.
„Всяка държава-членка, която иска да въведе еврото, трябва да отговаря на определени критерии – от финансова стабилност и дефицит до трайни реформи. Дойде моментът България да кандидатства за чакалнята на еврозоната. В рамките на около година ще поискаме процедурата да се задейства. Последните макроикономически показатели сочат, че страната ни покрива стандартите”, обясни Емил Радев.
„Европа в момента е на кръстопът. И за това си има причини – икономическата криза, мигрантската вълна и терористичната заплаха, която надвисва над всички европейски държави. Изборите и в Холандия, и във Франция обаче показаха ясно, че Европа няма да се поддаде на популистите. Идеята за Обединена Европа продължава напред, но европейските граждани очакват реформи, очакват по-бързи и решителни действия”, подчерта Емил Радев.
В рамките на срещата той получи от ученици от СУ „Гео Милев” във Варна покана да вземе участие в проекта „Европа на младите”, който се реализира като част от програмата „Варна – Европейска младежка столица 2017”.
След дискусионния форум участниците приеха предизвикателството да се включват в почистването на постаментите на 14-те паметника на Алеята на Възраждането в Морската градина.
За да подкрепят инициативата „Аз съм в Европа”, в събитията се включиха и младежи от организацията на ПП ГЕРБ-Варна, както и председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Марица Гърдева.
Инициативата се осъществи в партньорство с медийна група „Черно море”.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *