Евродепутатите ще гласуват абонамента за онлайн стрийминг услуги да е валиден и в чужбина

Прочетена: 72

Нови правила, които Европейският парламент ще гласува днес, ще позволят на потребителите на онлайн стрийминг услуги да гледат филми и да слушат музика, когато пътуват в рамките на ЕС, по същия начин, по който го правят у дома.

Законодателството за преносимостта на онлайн услугите ще даде на тези, които са се абонирали за правото да гледат филми, слушат музика или четат книги от онлайн доставчик в своята страна, достъп до същата услуга и във всяка друга страна от ЕС, в която те пребивават за ограничен период от време. Към момента този достъп често е ограничен или напълно блокиран.

Докладчикът на ЕП Жан Мари Кавада (АЛДЕ, Франция) обясни разпоредбите: „Ако живеете например в Германия, но отивате да почивате, да посетите семейството си или да работите в Испания, вие ще имате достъп до услугите, които сте ползвали в Германия, във всяка страна в ЕС, тъй като текстът покрива целия ЕС“.

Правилото ще важи за хора, които пребивават в чужбина за ограничен период от време – например, за ваканция, командировка или обучение.

Доставчиците на съдържание ще имат възможност да проверяват местоположението на абонатите. Европейският парламент поиска включването на текстове в законодателството, които да гарантират сигурността на личните данни на потребителите в рамките на целия процес на проверка.

Законодателството ще влезе в действие през първата половина на 2018 г. и ще се отнася и за вече сключени абонаменти. Една от целите му е да насърчи използването на легално придобито, а не на пиратско, съдържание.

Законодателството за преносимостта на онлайн услугите е свързано с цялостната политика на ЕС за развитие на общ дигитален пазар. Част от тази инициатива е премахването на таксите за роуминг в ЕС от 15 юни 2017 г.

Депутатите работят и по правила срещу гео-блокирането, които трябва да гарантират, че продавачите на стоки и услуги онлайн не дискриминират клиенти въз основа на тяхното местоположение в ЕС.

Според Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union – EBU) близо 11% от европейските домакинства са имали абонамент за гледане на видео съдържание при поискване. Делът на тези домакинства се очаква да се удвои до 2020 г.

Около 54% от абонаментите в ЕС са за Netflix. Преносимостта на съдържание се отнася обаче не само за филми, но и за всички други дигитални продукти като електронни книги и песни.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *