Столичен общински съвет прие програмата за качеството на атмосферния въздух в периода до 2020

Прочетена: 14

Столичен общински съвет прие програмата за качеството на атмосферния въздух в периода до 2020 година. В рамките на дискусията, която продължи повече от час и половина, общинските съветници коментираха, че не са се запознали с документа, тъй като не са имали достъп до него. Градските съветници не приеха предложението за отлагане на точката. Дебат породи въпроса защо една от станциите за измерване на нивата на замърсеност на въздуха е изместена от Орлов мост в „Младост”, за автобусите, които се движат из града.
Кметът Йорданка Фандъкова коментира пред съветниците, че темата за здравето на населението е също толкова важна, колкото и сигурността. „Това е проблем, който не се решава само от една институция. Ние работим последователно и не започваме от нулата. Изпълнихме програмата за качеството на въздуха 2011-2014 и резултатът е, че имаме проблем само с наличието на финни прахови частици”, коментира кметът. Тя обяссни, че изминалата зима е била доста тежка и след януари и февруари през март завишението в нивата на замърсеност е било отчетено в 7 дни, през април няма отчетени превишения, а през май- само 2 дни. „Столична община води разговори с Министерство на транспорта за въвеждане на стикери на автомобилите и повишаване на контрола при провеждането на годишните прегледи. Следващата седмица ще проведа срещи с министъра на екологията, на която да обсъдим въвеждането на критерии, на които да отговарят материалите, предоставяни като енергийни помощи”, каза още кметът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *