Цялата страна се включва в Нощта на музеите

Прочетена: 15

Европейската нощ на музеите ще проведе за 13-и път тази вечер (на 20 май). В нея ще се включат над 100 музея и галерии в страната, половината от които са в София. На 18 май отбелязахме Международния ден на музеите. Затова по традиция събитието се провежда всяка трета събота на месец май.

Златното съкровище от Над Сент Миклош ще може да се види в Националния археологически музей.

Автентични накити от племето масаи ще бъдат представени в Квадрат 500, непоказвани минерални образци пък ще зарадват посетителите в Музея „Земята и хората“. Програмата е изключително разнообразна, разказва Мария Конакчиева от Френския културен институт. „Много интересно също ще бъде в Природонаучния музей, където ще бъде направен 3D принтване на кости“, обясни тя.

Най-младият столичен музей – този за история на София, ще предложи на посетителите си ретро фото, а фантастични герои ще бродят из Националния етнографски музей. Входът е свободен и във Военноисторическия музей, и в Националния исторически музей.

В Нощта на музеите Националния литературен музей организира голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей „П. К. Яворов“. В къщата- музей „Иван Вазов“ ще бъдат изнесени малко познати снимки от семейния албум на Вазов, а в къща-музей „Никола Вапцаров“ – оригинални ръкописни тетрадки и бележници на поета.

Европейската нощ на музеите ще бъде отбелязвана и в други градове в странта – в Ловеч с велообиколка на обектите на Регионалния исторически музей в общината, а в Сливен – с карнавал „Машината на времето“. В него ще се включат хора, облечени в исторически костюми от различни епохи. За целта в рамките на месец музеите в града даваха безплатна консултация за облеклото.

От емблематичния за Сливен „Стар бряст“ в 18.30 ще тръгне т. нар.“историческото дефиле“ по главната улица на града.

Идеята за Нощта на музеите идва от Франция през 2005 г., като още тогава се включва и нашата страна. Все повече музеи и галерии участват в инициативата, а посетителите само в София през миналата година са били над 100 хиляди, съобщава „Дарик“.

Работното време на всички музеи и галерии тази вечер ще е различно. Програмата може да се види на сайта на Френския културен институт.

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *