Със средства по ОПОС Пловдив, Асеновград и Враца ще подобряват качеството на въздуха

Прочетена: 19

Свилена Гражданска

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа първите три договора за безвъзмездно финансиране за актуализация на общинските програми за качество на атмосферния въздух с Пловдив, Асеновград и Враца. Събитието се проведе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Подписи под контрактите поставиха кметовете на Пловдив – инж. Иван Тотев, на Асеновград – д-р Емил Караиванов, и на Враца – Калин Каменов. Проектите се финансират по ОП „Околна среда 2014 – 2020“ („ОПОС 2014 – 2020“) и са на обща стойност 355 хил. лв.

„Решаването на проблема с качеството на въздуха в страната е сред приоритетите на МОСВ и на общините“, каза по време на церемонията министър Димов и припомни, че тече процедура срещу България в Европейския съд относно качеството на въздуха. „По „ОПОС 2014 – 2020“ са отделени 3 млн. лв. за местните власти, които да разработят или актуализират програмите си по темата. Освен тях има предвиден ресурс от 115 млн. лв. за конкретни действия, които са насочени към реализацията на заложените мерки за подобряване на качеството на въздуха. Целта е да се постигне намаляване на фините прахови частици и други замърсители“, допълни министър Димов.

Реализацията на проектите ще създаде необходимите предпоставки за осигуряване на здравословна среда за населението на територията на общините. „Доволен съм, че чрез подписването на тези договори ще покажем, че има смисъл другите местни власти да са активни и да подадат своите предложения“, добави министърът.

„Надявам се, че с изготвянето на тази комплексна програма и с изпълнението на мерките, които предстои да бъдат приложени, ще можем да се похвалим с още по-добри постижения в подобряването на екологичната обстановка в нашия град“, каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Общият размер на инвестицията за общината е близо 94 хил. лв.

„Приветстваме възможността, предоставена от МОСВ за развитие на нашата програма за качество на атмосферния въздух, основно насочена към понижаване на фините прахови частици и съдържанието на кадмий“, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Сумата за актуализация на общинската програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух е над 145 хил. лв.

Договорът с Враца е на стойност над 116 хил. лв. Целта е местната власт да създаде нова програма при изтичане на действащата през 2018 г. Ще бъдат планирани мерки за понижаване на нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им във въздуха. „Убеден съм, че с тях ще съумеем да информираме нашите граждани за действията, които е необходимо да бъдат приложени за намаляване на вредните емисии от употребата на въглища, които са едни от основните замърсители. Надявам се скоро отново да сме тук за подписването и на други важни проекти, свързани с подобряването на условията на живот във Враца“, каза в заключение кметът Калин Каменов.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *