Обявяват обществената поръчка за интерконектора Гърция – България

Прочетена: 21

Невена Картулева

„Диверсификацията остава водеща тема за нас. Необходимо е България да изгради инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници. Безспорен приоритет е строителството на интерконектора Гърция – България“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след участието си в конференция на тема „България – Азербайджан: 25 години дипломатически отношения. Перспективи за двустранно партньорство и многостранно сътрудничество“. По думите й проектът е изключително напреднал през последните две години и към момента се подготвя документацията за провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител за интерконектора.

„Процедурата трябва да стартира скоро и строителството да започне до края на първото тримесечие на 2018 г.“, уточни министър Петкова. Окончателното инвестиционно решение за реализация на интерконектора бе взето през 2015 г., а през 2016 г. се проведе успешно пазарният тест за проекта, като за изпълнението му бяха осигурени 45 млн. евро. В държавния бюджет е заложена гаранция за неговата реализация в размер 110 млн. евро.
В рамките на форума по повод 25-годишнината от дипломатическите отношения между България и Азербайджан, който се проведе в Дома на Европа в София и бе организиран от Посолството на Азербайджан у нас, Атлантическия клуб и Дипломатическия институт, министърът заяви, че ще продължи работата за засилване на икономическото сътрудничество между двете страни. Тя посочи, че водещ сектор за партньорство е енергетиката.

Конференцията беше открита от Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, като в нея участваха още посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова, Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, и Костадин Коджабашев, ген. директор на ГД „Двустранни отношения“ в МВнР.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *