МОН ще работи за развитие на професионалното образование и на дуалното обучение

Прочетена: 19

Невена Картулева

„Ще работим за развитие на професионалното образование. Разбира се, това ще се случи в партньорство с бизнеса. Приоритет е и разширяването на дуалното обучение“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг, на който представи екипа си и приоритетите на ведомството. Неговите заместници са трима – Деница Атанасова, инж. Таня Димова и проф. Иван Димов.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020“ (ОПНОИР) също беше посочена от него като основна задача за Министерството на образованието и науката (МОН). По думите му засега е предизвикателство процедурите по първа ос на ОПНОИР – за научни изследвания, да се проведат в срок и да стартират.

Министърът подчерта, че ще се фокусира върху стратегията за развитие на висшето образование. „Ще продължим политика за обвързване на финансирането с потребностите на пазара на труда. Ще призова висшите училища за дебат за стратегическото им развитие в хоризонт, по-дълъг от мандата на програмата. ВУЗ-овете са силни в сферите, в които са извършвали обучение от преди 25 години. Екстензивното развитие дава по-скоро негативни резултати“, допълни Красимир Вълчев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *