ОП на КСБ – Пловдив, проведе среща за недостига на оператори на едра строителна механизация

Прочетена: 40

Галя Узунова,
ОП на КСБ – Пловдив

ОП на КСБ – Пловдив, организира специализирана тристранна среща между своите членове, новоучредената Асоциация на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ) и Професионалната гимназия по машиностроене (ПГМ) – Пловдив. Темата на събитието, инициирано от „БГ Алтернатива“, беше недостигът на качествени оператори на едра строителна механизация. В кръглата маса участваха председателят на ОП на КСБ – Пловдив, Пламен Иванов, председателят на АТЕСТ Борислав Тодоров, зам.-директорът на ПГМ Пловдив инж. Николай Костурски, Фани Асенова от АТЕСТ и др.

Борислав Тодоров сподели, че в Асоциацията на търговците на едра строителна техника членуват почти 80% от фирмите вносители от бранша. Фани Асенова разкри, че една от целите на АТЕСТ е разработването на проекти, които да се реализират с финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз, насочени към строителството. За целта Асоциацията има вече уговорени срещи с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Министерския съвет.

Инж. Николай Кос­турски сподели, че специалностите в ПГМ – Пловдив, изискват скъпи машиностроителни, пътностроителни и подемни машини, които не могат да бъдат осигурени чрез европейско финансиране. По думите му всички програми на ЕС изискват съфинансиране от 20 до 30%, което е непосилно за училище с делегиран бюджет. Друг проблем за професионалната гимназия е липсата на учители по специалните предмети. Според инж. Костурски във ВУЗ-овете трябва да се въведе специалност, подготвяща преподаватели по дисциплина „Едра строителна механизация“.
Пламен Иванов предложи на АТЕСТ да подпомогне Професионалната гимназия по машиностроене да реализира проект с европейско финансиране, с който да осигури необходимите машини. Според председателя на ОП на КСБ – Пловдив, трябва да се привлече вниманието към тази професия.

Борислав Тодоров покани присъстващите да посетят две изложения – STROMA EXPO 2017 – в София (13 – 15 септември) и Международния технически панаир в Пловдив. На тях строителите ще могат не само да се запознаят със специализираните машини, но и да ги тестват. Той сподели още, че ще обмисли как да бъдат привлечени и професионалните гимназии от страната на тези изложения, за да могат бъдещите оператори и инженери на машините да ги разучат. Тодоров допълни, че у нас има само четири гимназии, които подготвят такива кадри.

Пламен Иванов предложи по време на Пловдивския панаир да се организира състезание между оператори на строителна механизация и представители на строителните фирми, както и състезание между отделните марки на едра техника. Фани Асенова допълни, че компаниите могат да направят свои презентации, както и да учредят наградни фондове.

По време на тристранната среща бе констатирано, че има пряка връзка между подготвените оператори на строителни машини и реализацията им на пазара. Според представителите на строителните фирми проблемът с намиране на оператори на тези машини се задълбочава с всеки изминал ден. Имаше и предложение към АТЕСТ за създаването на единен сервиз на едра строителна техника.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *