Мащабни проекти ще преобразят кея на Русе

Инвестицията в крайбрежната ивица ще възлезе на близо 26 млн. лв.

Прочетена: 34

Мащабни проекти ще преобразят кея на Русе, съобщиха от кметството в крайдунавския град. Миналата седмица в Кълъ­раш, Румъния, е подписан договор между общините на Русе и Гюргево. Подписи под документа са положили зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански и кметът на Гюргево Николае Барбу. С парафирането на контракта е дадено началото на проекта

„Развитие на поречието на Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“, който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество „INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020“. Общата му стойност е около 14,4 млн. лв. Той е с продължителност 30 месеца, като предстои избор на изпълнител.
Дейностите по проекта включват изграждането на кей от страна на Гюргево и развитие на зоната около канала „Свети Георги“ край естествената връзка с Дунав. Община Русе ще осъществи и рехабилитация на кейовите стени на пътническия терминал „Русе – Център“, и ще подобри навигационните условия на 3 корабни места, за да могат там да акостират големи съдове. Този участък е с дължина 480 метра. В момента акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.

С този проект община Русе успешно продължава дейностите по пълното преобразяване на крайбрежната ивица на града. От кметството припомнят, че в проектите по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ за „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе – 2 етап“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“ също се предвиждат дейности за крайбрежната ивица, като общата инвестиция с европейско финансиране по нея възлиза на близо 26 млн. лева.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *