Враца модернизира сгради за филиал на Медицинския университет

В преустройство на базата ще се вложат 6 млн. лв. по „ОПРР 2014 – 2020“

Прочетена: 21

Най-модерният филиал на Медицинския университет – София, ще бъде във Враца. Това обяви ректорът проф. д-р Виктор Златков, който провери ремонтните дейности за реконструкцията и преустройството на сградите на бившия химически техникум във Враца, където ще се помещава новата сграда на филиала на висшето учебно заведение „Проф. д-р Иван Митев“.

Проф. Златков представи проекта пред медиите заедно с кмета на общината Калин Каменов и директора на филиала проф. Пенка Маринова. Финансирането е малко над 6 млн. лв. и е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Базата, по която се работи, се състои от пет постройки и дворно място. Предвидено е да се обособят нови кабинети, зали за обучение на студентите, библиотека с читалня, физкултурен салон. На открити зелени площи ще има спортни съоръжения и зони за отдих. Мерките за енергийна ефективност също са част от проекта.

„Удовлетворен съм от случващото се, защото това е важна крачка напред. Минахме през трудностите заедно и стигнахме до момента, до който договорът беше подписан. Надявам се успешният край да е пример за едно ползотворно сътрудничество и да покажем и на други университети, че община Враца е добър партньор“, каза кметът Каменов на срещата.

Срокът за завършване на строителството е май 2018 г. Договорът е под­писан през август 2015-а. Изпълнител е „Арх Енерджи Инженеринг” ДЗЗД, регистрирано в София.

В договора е посочено, че морално и материално остарялата сградна база на химическия техникум трябва да се адаптира за комплекс за образование на Медицинския университет от съвременен тип. Като приоритети в рамките на адаптацията се определят конструктивно укрепване при запазване на обемно-пространствените характеристики, подмяна на покривните материали, улуци и водосточни тръби, както и полагане на външна топлоизолация, смяна на дограмата и вътрешните врати, като за всички прозорци се предвидят щори, събаряне на вътрешни преградни стени и монтаж на нови, ремонт на стени и тавани, нови подови настилки, стълбищни парапети.

Приоритет е и достъпна среда с асансьор за инвалиди. За сградите няма запазена проектна документация.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *